Siirry sisältöön

Tarkkaillaan vai lasketaan tukea – pitääkö huomioimisesta olla huolissaan?

Kela palvelee | 4.8.2020
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Oletko huomannut, että Kela aina joskus huomioi jotain? Kuten vaikkapa näin: ”Kela huomioi veronalaiset bruttotulot opintotuessa” Tai: ”Perustoimeentulotuessa huomioidaan nettotulot ja varallisuus”. Kelan verkkosivuja tutkaillessa huomioida-sana vilisee aika monessa paikassa. Miten näitä sanakiemuroita tulisi oikein tulkita?

Kelan verkkosivuja tutkaillessa huomioida-sana vilisee aika monessa paikassa.

Termi on sikäli hankala, koska eri yhteyksissä se voi tarkoittaa eri asiaa. Esimerkkinä juurikin nuo mainitsemani kaksi vaihtoehtoa. Vaikka tulot huomioidaan opintotuessa, niin eivät ne esimerkiksi vähennä tuen määrää tai suoraan vaikuta etuuden maksamiseen. Tulot kyllä vaikuttavat, mutta vasta jälkikäteen tehtävässä tulovalvonnassa. Jää siis opiskelijan vastuulle huolehtia tulorajastaan. Toimeentulotuessa taas vaikutus on välitön, eli tulot vaikuttavat suoraan maksettavan etuuden määrään.

Kun taas sanotaan, että Kela huomioi eri elämäntilanteet, sana kuulostaa enemmän huolenpidolta ja empatialta. Jos tässä ajateltaisiin sanan tarkoittavan huomioiden tekemistä, mieleen tulisi tarkkaileminen. Se kuulostaa omaan korvaani aika negatiiviselta ilmaisulta, eikä tästä Kelan toiminnassa tietysti kyse olekaan.

Lähtökohtaisesti ”huomioida” tarkoittaa päätöksissä sitä, että jokin asia on vaikuttanut lopputulokseen.

Jos mietitään tuota sanan toista merkitystä, eli tarkkailua ja huomioiden tekemistä, niin sekin voi kuulijasta vaikuttaa epäselvältä. Jos päätöksessä kerrotaan, että jokin asia on huomioitu, niin kertooko se asiakkaalle läpinäkyvästi, että mikä on asian vaikutus päätökseen? Onko asia vain noteerattu, vai onko se vaikuttanut tuen määrään tai esimerkiksi hakemuksen hylkäämiseen?

Tämän ristiriitaisen sanan tulkintaan on kuitenkin lopulta yksinkertainen neuvo: lähtökohtaisesti ”huomioida” tarkoittaa päätöksissä sitä, että jokin asia on vaikuttanut lopputulokseen.

Huomioida-sana on käymässä uhanalaiseksi, kun Kelan tekstien selkeytystyö etenee. Esimerkiksi kela.fihin on avattu selkokieliset sivut, ja selkeys alkaa näkyä myös päätösteksteissä, asiakaskirjeissä sekä myös asiakaspalvelussa. Yhä useammin huomioida-verbin tilalla näkyy konkreettisempi vaihtoehto, kuten ”Vammaistuki ei pienennä toimeentulotukea” tai ”Osakeasunnossa asumismenoksi hyväksytään myös asuntolainen korot”. Onkin tähdellistä, että päätökset ovat ymmärrettäviä ja perusteltuja.

Muistathan myös, että päätöksen saajana sinun pitää lukea saamasi kirje aina huolella läpi. Jos vastaan tulee epäselvä tilanne, voit onneksi kysyä meiltä palveluasiantuntijoilta apua.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.