Siirry sisältöön

Ruudukon täyttö maksua vastaan

Kela palvelee | 19.3.2018
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

”Työtön, työtön, työtön… Miksi tämä pitää joka kuukausi ilmoittaa?” Kelan asiakaspalveluun tulee paljon kysymyksiä työttömyyspäivien ilmoittamisesta. Työtön työnhakija on tottunut ruudukon täyttämiseen saadakseen tuen tililleen.  Mutta miksi ilmoittaminen sitten tulee tehdä jokaista maksua varten aina erikseen?

Kela maksaa työttömyysturvaa pelkästään ilmoituksen perusteella. Siksi ilmoitus on syytä täyttää huolella ja kertoa siinä työskentelystä, tuloista ja vaikkapa työkokeiluun osallistumisesta ilmoitetulla ajanjaksolla. Työttömyysturva maksetaan jokaista ilmoitettua päivää kohden maanantaista perjantaihin. Työttömyysturvaa haetaankin useammin kuin monia muita Kelan etuuksia.

Miksi työttömyyspäivien ilmoittaminen pitää tehdä jokaista maksua varten aina erikseen?

Työttömyysjakson ilmoittaminen jälkikäteen neljän viikon jaksoissa toimii etuuden kannalta parhaiten. Osa-aikatyötä tekevällä kuukauden työpäivät vaihtelevat ja työkokeilussa olevan päivät voivat poiketa toisistaan. Poissaoloista ja työpäivistä saadaan tieto ilmoituksen perusteella. Siksi tuen maksaminen ilmoitusta vastaan palvelee myös sinua parhaiten.

Tuenhakijoiden tilanteet voivat poiketa toisistaan paljonkin, ja aina silloin tällöin hakemiseen kaivataan apua. Eräs soittaja kaipasi neuvoja ilmoituksen täyttämiseen, kun hän kävi samaan aikaan töissä ja työkokeilussa ja oli vielä sairauslomalla. Jos oma tilanteesi on monimutkainen, voit lukea vinkkejä ilmoituksen täyttämiseen myös Kelan verkkosivuilta.

Ilmoituksen täyttäminen verkossa on kätevintä ja myös nopein tapa asian hoitamiseen. Usein etuus menee automaattisesti maksuun, ja näet verkkopalvelussa maksun määrän ja maksupäivän heti ilmoituksen jätettyäsi.

Usein verkossa tehty ilmoitus menee automaattisesti maksuun saman tien.

Usein huolta herättää satunnaisten töiden vaikutus työttömyysturvaan. Hidastuuko käsittely satunnaisten työpäivien tai muutosten vuoksi? Jos satunnaiset työt jatkuvat tulevinakin kuukausina, niin Kela muuttaa maksujaksoasi palkkakauteen sopivaksi käsittelyn jouduttamiseksi. Näissä tilanteissa tarvitaan liitteeksi palkkalaskelma, ja sitä odotellessa käsittelyn viivästykset ovat silloin mahdollisia. Jos palkkalaskelma viipyy, voit pyytää Kelasta tuen ennakkomaksua tilapäisesti. Asiakaspalvelussa pyrimme tunnistamaan ennakkomaksun tarpeen ja ohjaamme sinua sen pyytämiseen. Asian käsittely on sujuvinta, kun jätät hakemuksen liitteineen samanaikaisesti.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.