Siirry sisältöön

Raskaus tai synnytys ulkomailla – lue vinkit Euroopan matkailijalle

Kela palvelee | 13.8.2019
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Raskaana ollessa ulkomaanmatkan suunnittelu saattaa mietityttää. Mitä jos tarvitsen reissun päällä lääkäriä? Kattaako matkavakuutus hoitokustannukset? Pääsenkö pidemmällä matkalla neuvolaan? Entä voinko lähteä ulkomaille synnyttämään? Jos oleskelet tilapäisesti EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, saat raskauteen ja synnytykseen liittyvää hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Monessa matkavakuutuksessa on rajoituksia raskaana matkustaville. Esimerkiksi tietyn raskausviikon jälkeen tehdyt lääkärikäynnit on usein rajattu pois korvauksen piiristä. Myös synnytyksen ennenaikainen käynnistyminen ja muut kuin ensiapuluonteiset lääkärikäynnit eivät yleensä ole matkavakuutuksesta korvattavia.

EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä matkustavalle turvaa tuo eurooppalainen sairaanhoitokortti.

EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä matkustavalle turvaa tuo eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat raskauteen ja synnytykseen liittyvän lääketieteellisesti välttämättömän hoidon samaan hintaan kuin paikallisetkin. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei lääkärin arvion mukaan voi odottaa kotiinpaluuta. Kortti käy maan julkisessa terveydenhuollossa.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinulla on oikeus myös neuvolapalveluihin. Huomaathan kuitenkin, että maiden neuvolajärjestelmät vaihtelevat huomattavasti. Raskauden seurantaan liittyvät tutkimukset sekä lääkärikäyntien määrät ja ajoitukset voivat poiketa huomattavastikin suomalaisen neuvolan käytännöistä. Hoitoa annetaan aina maan käytäntöjen mukaisesti, joten et voi esimerkiksi vaatia tiettyä toimenpidettä, jonka normaalisti saisit Suomessa.

Lisäksi joissain maissa neuvolapalveluja tarjoavat vain yksityiset lääkärit, jotka eivät korttia hyväksy. Ota yhteyttä kohteessa olevaan neuvolaan ja sovi jo etukäteen raskautesi seurantaan liittyvistä asioista. Neuvolan etsimisessä voit kysyä apua paikalliselta rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä. Yhteyspisteiltä voit myös kysyä jo ennakkoon lähimpien sairaaloiden yhteystietoja.

Jos synnytys käynnistyy yllättäen, saat synnytykseen liittyvän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Jos synnytys käynnistyy yllättäen, saat synnytykseen liittyvän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen määrä vaihtelee maittain. Joissain EU-maissa synnytyshoito voi olla maksutonta. Jos joudut maksamaan synnytyshoidon kustannukset itse, voit hakea jälkikäteen korvausta joko hoitoa antaneen maan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta.

Äidin eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös vastasyntyneen lapsen tarvitseman hoidon silloin, kun hoito liittyy synnytykseen tai hoidon tarve tulee välittömästi synnytyksen jälkeen. Muita tilanteita varten lapselle tulee hankkia oma eurooppalainen sairaanhoitokortti.

 Äidin eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös vastasyntyneen lapsen tarvitseman hoidon.

Entä voiko ulkomaille lähteä varta vasten synnyttämään? Kyllä vain, voit vapaasti matkustaa toiseen EU- tai Eta-maahan synnyttämään tai käyttämään raskauden seurantaan liittyviä terveyspalveluja. Sinulla on oikeus päästä hoitoon samalla tavalla kuin paikallisilla asukkailla.

Et kuitenkaan voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jos lähdet varta vasten ulkomaille synnyttämään. Hoidon korvattavuuteen on kaksi eri mahdollisuutta: 1) maksat hoidosta aiheutuvat kustannukset itse ja haet jälkikäteen korvauksia Kelasta. Saat korvauksia vastaavasti kuin jos olisit käyttänyt yksityisen terveydenhuollon palveluja Suomessa. Huomaathan, että korvaustaksat ovat melko pieniä. 2) Voit hakea Kelasta ennakkolupaa ulkomailla synnyttämistä varten. Jos ennakkolupa myönnetään, maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset asukkaat. Ennakkoluvan myöntämiselle on kuitenkin ehtoja.

Bonusvinkki: Jos saat raskauteen tai synnytykseen liittyvää hoitoa ulkomailla, muistathan huolehtia tiedonkulusta hoidonantajien välillä Suomessa ja ulkomailla. Toimita tarvittavat potilasasiakirjat hoidonantajalle ulkomaille, ja pyydä kaikki potilasasiakirjat mukaasi, kun palaat takaisin Suomeen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.