Siirry sisältöön

Opiskelijalle 2019 on muutosten vuosi

Kela palvelee | 22.1.2019
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Vuodenvaihde toi mukanaan monia muutoksia eri etuuksiin, eivätkä opiskelijatkaan niiltä säästy. Ajattelin käydä läpi muutamia merkittäviä ja ajankohtaisia asioita, jotka sinun kannattaa tietää.

Verovapaita apurahoja, jotka on maksettu tämän vuoden puolella, ei enää huomioida opintotuessa tulona. Yleensä verovapaat apurahat myönnetään opintojen kannustimeksi tai hyvän opintomenestyksen vuoksi. Muutoksella halutaan kohtuullistaa epäreiluksi koettua käytäntöä. Veronalaiset apurahat ovat kuitenkin jatkossakin opintotukeen vaikuttavia vuosituloja. Huomioi ne, kun arvioit opintotuen tulorajaasi.

Verovapaita apurahoja ei enää huomioida opintotuessa tulona.

Vanhempien tulorajojen korottaminen on toinen merkittävä muutos. Tulorekisterin käyttöönoton vuoksi opiskelijan vanhempien tulot huomioidaan vuoden alusta alkaen veronalaisina tuloina eli yleensä bruttotulojen perusteella. Aiemmin tulot otettiin puhtaina ansio- ja pääomatuloina. Koska veronalaiset tulot ovat suuremmat kuin puhtaat ansio- ja pääomatulot, vanhempien tulorajaa korotettiin muutoksen yhteydessä 5–6 prosentilla.

Kaikkein näkyvin muutos on se, ettei opintorahasta mene enää automaattisesti ennakonpidätystä. Tämä kannattaa huomioida, jos tekee opintojen ohella töitä ja saa veronalaista ansiotuloa. Lukaise ihmeessä aiempi blogini ennakonpidätyksestä.

Opintorahasta ei mene enää automaattisesti ennakonpidätystä.

Helmikuu on taas monelle opiskelijalle kova paikka, kun tulovalvonta iskee päälle ja kirjeniput lähtevät liikkeelle. Tulovalvonta koskee vuotta 2017, ja tässä vaiheessa et voi oikeastaan tehdä muuta kuin odottaa, tuleeko Kelalta kirje. Jos olet valmistunut tai aloittanut opintosi kyseisenä vuonna, palkkakuitteja kannattaa jo etsiä valmiiksi Kelaa varten. Uudelleen käsittelylle voi silloin olla aihetta.

Elokuusta alkaen pienituloisten perheiden opiskelijat voivat saada oppimateriaalilisää.

Eivätkä kaikki muutokset jää pelkästään alkuvuoteen. Monelle nuorelle syksy tuo kivoja mahdollisuuksia, kun 1.8. alkaen pienituloisten perheiden lukiolaiset ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat saada oppimateriaalilisää, jos vanhempien tulot jäävät alle 41 100 euron vuodessa. Lisäksi elokuusta alkaen vanhempien tuloilla ei enää ole vaikutusta alaikäisen opintorahaan ja asumislisään, jos opiskelija asuu itsenäisesti.

Vuosi 2019 tulee olemaan opiskelijalle jännittävä kaikkien näiden uusien ja ajankohtaisten asioiden äärellä. Jos sinustakin tämä lista tuntuu äkkiseltään tuhdilta, niin ei hätää! Otetaan kuukausi kerrallaan ja ollaan yhteydessä, jos kaipaat apua.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.