Vastasin viime viikolla puheluun, joka alkoi näin: ”Meitä on nyt täällä koko komppania paikalla selvittämässä tätä osasairauspäiväraha-asiaa ja mulla on kaiutin päällä puhelimessa”. Mietin mielessäni, että millainen kysymyspatteristo siellä odottaa. ”Ismo” soitti kesken työterveysneuvottelun, jossa oli paikalla Ismon lisäksi työterveyslääkäri, työterveyshoitaja sekä Ismon esimies.
Ismo oli joutunut talvella liukastumistapaturman vuoksi leikkaukseen ja on nyt ollut pitkään sairauslomalla. Vointi on parantunut kevään kuluessa, mutta leikattu jalka ei vielä kestäisi tehdä täyttä työpäivää. Työterveyslääkäri oli ehdottanut, josko Ismo palaisi kesäkuun alusta neljän kuukauden ajaksi töihin osasairauspäivärahan turvin, ja siksi Ismo nyt soittikin. Ismo oli ehtinyt jo edellisenä vuonna varata tulevan heinäkuun alkuun kahden viikon lomamatkan. Nyt huolena oli, pitääkö hänen perua koko perheen pitkään odottama lomamatka ja paljonko hän osasairauspäivärahaa saa. Samaan hengenvetoon kuului esimiehen kysymys, että ”mites me maksetaan tässä tilanteessa palkkaa?” Laannuttelin Ismon huolta ja kerroin, ettei tässä ole syytä lähteä lomamatkaa perumaan. Osasairauspäiväraha ja loma saadaan kyllä soviteltua yhteen. Heillä on kaksi vaihtoehtoa, joista he voisivat nyt työterveysneuvottelussa osapuolten kesken sopia.
Osasairauspäiväraha ja loma saadaan kyllä soviteltua yhteen.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa osasairauspäiväraha katkaistaan vuosiloman ajaksi. Työterveyslääkärin tulee kirjoittaa B-lausunto osasairauspäivärahaa varten lomaa ympäröivälle ajalle ja samat päivät ilmoitetaan työnantajan kanssa tehtävään ilmoitukseen osasairauspäivärahasta. Työnantaja voi tarkastaa palkanmaksuvelvollisuuden työehtosopimuksesta. Jos Ismolle maksettaisiin täyttä palkkaa osa-aikaisen työskentelyn osalta, pitää maksettavat palkat ilmoittaa Kelaan. Jos täyttä palkkaa maksetaan, osasairauspäiväraha maksetaan työnantajalle. Jos palkka vastaa Ismon tekemää työaikaa, tuolloin päiväraha maksetaan Ismolle. Kerroin, että päivärahan määrä on puolet täydestä päivärahan määrästä riippumatta siitä, onko työaika 40 % vai 60 % täydestä työajasta. Päivärahan määrän pyysin tarkastamaan joko Kelan sairauspäivärahan laskurista tai aiemmin annetusta sairauspäivärahapäätöksestä. Muistutin Ismoa vielä omavastuuajasta. Jos osasairauspäiväraha katkeaa alle 30 kalenteripäivän ajaksi, niin hänelle tulee 1 arkipäivän omavastuuaika, jona aikana Ismo ei saa olla töissä. Jos Ismon loma kestäisi yli 30 arkipäivää, niin tuolloin omavastuuaika olisi 1+9 arkipäivää.
Jos osapäiväraha on voimassa vuosiloman ajan, omavastuuaikaa ei tule loman jälkeen.
Toinen vaihtoehto on pitää osasairauspäiväraha voimassa vuosiloman ajan. Osasairauspäiväraha haetaan koko ajalle yhdenjaksoisesti, ja Ismo lähtee suunnitellusti lomalle. Tällöin Ismolle ei tule omavastuuaikaa loman jälkeen, vaan hän voi palata matkan jälkeen suoraan osa-aikatyöhön. Tämän vaihtoehdon kohdalla kuitenkin muistutin Ismoa siitä, että osasairauspäivärahaa voi saada maksimissaan 150 arkipäivää (vuonna 2023). Tässä vaihtoehdossa loman aikana ns. turhaan kulutetut päivät palaudu myöhemmin Ismon käytettäväksi. Pyysin Ismoa miettimään tulevaa syksyä ajatuksella: ”entä jos nämä päivät olisikin tarpeellisia vielä syyskuun jälkeen?” Koska vuosiloman ajalta työnantajan maksama palkka pohjautuu vuosilomaan eikä sairauteen, sairauspäiväraha maksetaan loman ajalta Ismolle itselleen. Eli Ismo saa sekä vuosiloma-ajan palkan sekä osasairauspäivärahan itselleen, kompensaatioksi sairauden aikana kulutetuista lomapäivistä.
Langan päässä ollut komppania kiitteli kovasti saamastaan vastauksesta ja totesi jäävänsä nyt tekemään päätöksiä asiasta. Toivottelin Ismolle pikaista toipumista ja mukavaa lomareissua. Pitäähän sitä saada nauttia lomasta perheen kanssa – vaikka vähän puolikuntoisenakin.
Työterveysneuvottelu on yhteinen rauhallinen hetki, jossa sovitaan keinoista helpompaan töihin paluuseen pitkän poissaolon jälkeen.
Ismon tilanne on näin keväällä monille muillekin ajankohtainen, kun kesälomakausi odottaa jo nurkan takana. Jos osasairauspäiväraha alkoi tuntua juuri sinulle sopivalta vaihtoehdolta, suosittelen ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriisi, jonka voi tehdä suosituksen osasairauspäivärahasta. Käytännön toteutuksesta sovitaan aina yhdessä hoitavan tahon, työnantajan ja asiakkaan kesken. Ja mikä olisikaan parempi syy järjestää työterveysneuvottelu kuin yhteinen rauhallinen hetki, jossa sovitaan keinoista helpompaan töihin paluuseen pitkän poissaolon jälkeen.