Siirry sisältöön

Mitä uutta opintotuen tulovalvonnassa?

Kela palvelee | 28.1.2020
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Pian koittaa taas se aika, kun tuhannet opiskelijat saavat Kelalta kirjeen tulovalvontaan liittyen ja hikipisaroiden valuessa lähtevät selvittämään tulojaan Kelan suuntaan. Toimintaohjeet on hyvä kerrata, ja tänä vuonna on muutoksiakin luvassa.

Tämän kevään tulovalvonta koskee vuotta 2018, ja tulovalvonnan piirissä ovat ne opiskelijat, jotka ovat kyseisenä vuotena nostaneet opintotukea Kelasta ja joiden vuosituloraja on ylittynyt. Saamasi selvityskirje ei siis välttämättä tarkoita, että joudut maksamaan opintotukea takaisin. Lue kirje siis tarkasti läpi. Jos olet aloittanut tai valmistunut opinnoistasi vuonna 2018, voit selvittää Kelalle opintojen ulkopuolisia tuloja.

Saamasi kirje ei välttämättä tarkoita, että joudut maksamaan opintotukea takaisin.

Kannattaa siis jo varata palkkalaskelmia valmiiksi, sillä Kela saa tulotiedot Verottajalta vain koko vuoden osalta, emmekä Kelassa tiedä, miten tulot ovat vuoden aikana jakaantuneet. Tulorekisterikään ei ollut vielä vuonna 2018 käytössä, joten tiedot pitää toimittaa Kelalle itse. Uudelleenkäsittelypyyntö tulee tehdä asiointipalvelun kautta määräaikaan mennessä. Sen jälkeen saat uuden päätöksen tulovalvonnasta. Uudelleenkäsittelypyyntöjä tulee kuitenkin Kelaan paljon, joten ruuhkaa on luvassa. Yleensä viimeisetkin tilanteet käsitellään viimeistään syksyn aikana.

Uudelleenkäsittelyn ajaksi kirjeessä mainittu takaisinperintä pysähtyy odottamaan uutta päätöstä. Ei siis tarvitse miettiä ensimmäistä eräpäivää kirjeessä, jos olet toimittanut selvityksen. Kun saat uuden päätöksen, ja jos takaisin maksettavaa vielä jää, niin saat uuden eräpäivän liikamaksulle. Tämän jälkeen voit vielä tarvittaessa sopia Kelan kanssa maksujärjestelyistä.

Tänä vuonna vuositulorajat nousevat, ja tuen ohella voi tienata hieman aiempaa enemmän.

Viime vuoden tulorajaa pohtivat opiskelijat voivat vielä palauttaa vapaaehtoisesti vuoden 2019 opintotukia. Huomioi kuitenkin, että lainmuutoksen vuoksi vapaaehtoinen palautus on mahdollista tänä vuonna huhtikuun viimeiseen päivään saakka. Hyödynnä tarvittaessa laskuria apunasi tulojasi arvioidessasi.

Muitakin muutoksia on tänä vuonna. Vuosituloraja nousee vuonna 2020 4,5 %, ja jatkossa tulorajoja korotetaan joka toinen vuosi palkkojen muutoksen mukaisesti.  Tuen ohella voi siis tienata hieman aiempaa enemmän. Lisäksi asumislisä on jatkossa ulkomailla opiskelevalle 210 euroa kuukaudessa riippumatta opiskelumaasta. Opintorahan huoltajakorotus nousi myös 25 eurolla tammikuusta alkaen.

Tulovalvontaa tai opintotukea pähkäillessä kannattaa hyödyntää Kelan verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia. Puhelinpalvelussa voi ilmetä ruuhkia, ja monesti tarvittava tieto löytyykin yllättävän helposti muualta. Tsemppiä opiskelijoille ja valmistuville!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.