Siirry sisältöön

Mitä pikemmin liite on perillä, sitä nopeammin käsittely etenee

Kela palvelee | 27.3.2018
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Puhelinlangoilta kuuluu hätäännys. Asiakas kertoo, että hänelle on eilen myönnetty uusi lääkekorvausoikeus, mutta uudella korvausnumerolla varustettu Kela-kortti on vasta postissa matkalla kotiin. Kortissa olevaa korvausnumeroa tarvitaan apteekissa korvauksen saamiseen lääkkeen hinnasta. Rauhoittelin tilannetta kertomalla, että onneksi apteekissa tiedetään myönnetyistä lääkekorvausoikeuksista. Asiakkaan luvalla apteekki nimittäin tarkistaa Kela-kortin tiedot sähköisesti. Sähköinen tiedonvälitys voi auttaa sinuakin monissa tilanteissa.

Lääkärinlausunto siirtyy napin painalluksella suoraan lääkäristä Kelaan, eikä postin kulkua tarvitse odotella.

”Ai saapuuko B-lausunto Kelalle nykyään sähköisesti?”, yllättyy sairauspäivärahan hakija iloisesti. Uusi B-lausunto siirtyy asiakkaan luvalla suoraan lääkäristä Kelaan samalla, kun lääkäri tallentaa lausunnon Potilastiedon arkistoon. Näin Kelan etuuskäsittelijä ei joudu odottelemaan postin saapumista. Sähköinen lausunto helpottaa myös lääkärin työtä, koska lausuntoon sisältyviä kysymyksiä on tarkennettu. Lääkärit voivat hyödyntää sähköistä B-lausuntoa, kunhan se on saatavissa heidän käyttämässään potilastietojärjestelmässä. A-todistuksia on välitetty sähköisesti Kelaan jo muutaman vuoden ajan.

Sähköisen tiedonvälityksen ansiosta monenlaiset Kela-asiat hoituvat näppärästi. Esimerkiksi kuntoutusrahan, sairauspäivärahan tai vanhempainpäivärahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa vahvistetuista työtuloista, joten tänä vuonna haettava etuus perustuu vuoden 2016 työtuloihin. Verotustodistuksen toimittamisesta ei kuitenkaan tarvitse stressata, koska Kela saa tiedot verohallinnolta. Jos tulotilanteesi muuttuu kesken vuoden ja haluat muuttaa tukiesi ennakonpidätystä, voit pyytää verottajaa toimittamaan muutosverokortin sähköisesti Kelaan, eikä paperinpyörittelyä tarvita.

Voit pyytää verottajaa toimittamaan muutosverokortin sähköisesti Kelaan, eikä paperinpyörittelyä tarvita.

Joskus matkalle terveydenhuoltoon tarvitaan Kela-taksia terveydentilan takia tai julkisen liikenteen yhteyksien puuttuessa. Jotta saisit taksimatkasta Kela-korvauksen, taksimatka pitää heinäkuun 2018 alusta lähtien tilata alueellisesta tilausnumerosta. Taksi välittää matkasi tiedot automaattisesti Kelaan ja maksat taksissa vain matkan omavastuuosuuden. Suorakorvaus helpottaa elämää, kun matkakorvausta ei tarvitse hakea erikseen.

Työnhaun alkaessa taas ei tarvitse huolehtia TE-palvelujen antaman työvoimapoliittisen lausunnon tuomisesta Kelaan, koska se saapuu järjestelmään sähköisesti. Kelan eläkettä hakeva puolestaan ilahtuu siitä, että suomalaiset työeläkelaitokset ilmoittavat työeläkkeen määrän Kelalle sähköisesti.

Mitä pikemmin liite on perillä, sitä nopeammin asiasi käsittely etenee.

Asunnonvaihtajaa helpottaa muuton keskellä se, että maistraattiin tehty muuttoilmoitus siirtää uudet osoitetiedot myös Kelaan ja kirjeet tavoittavat vastaanottajansa uudessa kodissa. Kun haet asumistukea tai perustoimeentulotuen vuokravakuutta, tarvitaan hakemuksen liitteeksi vuokrasopimus. Monet suurista vuokranantajista välittävät vuokrasopimustiedot suoraan Kelalle. Ennen vuokrasopimuskopion lähettämistä kannattaakin tarkistaa, ilmoittaako vuokranantajasi tiedot sähköisesti Kelalle.

Jos hakemuksesi ratkaisemiseen tarvittavat tiedot eivät vielä siirry Kelalle suoraan sähköisesti, on liitteestä otettu kuva helppo toimittaa perille verkon asiointipalvelussa. Tarvittaessa voit myös postittaa, faksata tai tuoda liitteen mihin tahansa Kelan toimistoon. Mitä pikemmin liite on perillä, sitä nopeammin asiasi käsittely etenee.

Artikkeliin on 29.6.2018 päivitetty taksikyytien Kela-korvauksia ja korvattavien taksikyytien tilaamista koskeva osuus.

 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.