Siirry sisältöön

Mikä ihmeen Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste?

Kela palvelee | 13.2.2018
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Myönnetään: kieli meinaa mennä solmuun itsellänikin, kun kerron työskenteleväni Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteessä. Siis missä? Nimi on suora käännös englanninkielisestä nimestä Contact Point for Cross-Border Health Care ja kaipaisi kipeästi suomalaiseen suuhun sopivaa lempinimeä.

Yhteyspiste juontaa juurensa nk. potilasdirektiiviin, jonka mukaan EU-kansalaisilla on oikeus saada hoitoa toisissa EU-, Eta-valtioissa ja Sveitsissä. Direktiivin mukaan potilaalla on oikeus saada hoidosta korvauksia samoin perustein kuin jos hoito olisi annettu kotimaassa. Yhteyspiste löytyy jokaisesta EU-maasta ja Suomessa se on sijoitettu Kelaan. Yhteyspiste tarjoaa potilaille tietoa hoitoon hakeutumisesta Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen.

Yhteyspiste tarjoaa potilaille tietoa hoitoon hakeutumisesta Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen.

Mitä yhteyspisteessä oikein tehdään? Olemme koonneet hoitopaikanvalinta.fi-sivustolle suuren määrän tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla. Ylläpidämme sivustoa viidellä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saameksi ja viittomakielellä. Viestimme kansainväliseen sairaanhoitoon liittyvistä asioista sivuston lisäksi somessa ja erilaisissa tapahtumissa kuten Matkamessuilla.

Päivittäisessä työssämme vastaamme asiakkaiden kysymyksiin sähköpostilla. Joku kysyjä on esimerkiksi muuttamassa Tanskaan vaihto-opiskelemaan ja haluaa varmistaa, kuinka saa astmahoitoa vaihdon aikana Tanskassa sekä viettäessään pääsiäislomaa Suomessa. Toinen kysyjä on sairastunut lomamatkallaan Italiassa ja joutunut maksamaan hoidosta todelliset kulut, ja tiedustelee miten saisi korvauksia. Kolmas haluaa matkustaa Saksaan sydänleikkaukseen ja haluaa tietää, mistä löytyy hyvä lääkäri, millaiset jonot hoitoon on, mitä hoito maksaa ja miten hoitoon käytännössä pääsee. Neljäs on muuttamassa talveksi Espanjaan ja haluaa tietää kuinka saa ostettua tarvitsemansa lääkkeet sieltä. Viides haluaa tulla synnyttämään Suomeen ja kysyy meiltä, onko se mahdollista.

Asiakas haluaa matkustaa Saksaan sydänleikkaukseen ja kysyy meiltä, mistä löytyy hyvä lääkäri, millaiset jonot hoitoon on ja mitä hoito maksaa.

Tilanteita on yhtä monia kuin kysyjiäkin, ja monesti kysymysten selvittämiseen tarvitaan lähestulkoon salapoliisityötä. Olenkin työssäni oppinut huikean määrän eri sairauksia ja hoitomuotoja, joiden olemassaolosta en ollut kuullutkaan. Monesti kansainväliset tilanteet ovat myös monimutkaisia: suomalainen asiakas on voinut työskennellä Ruotsissa, asua eläkeläisenä Espanjassa, joutua onnettomuuteen Ranskassa ja haluta jatkohoitoon Sveitsiin.

Tilanteita on yhtä monia kuin kysyjiäkin, ja monesti kysymysten selvittämiseen tarvitaan lähestulkoon salapoliisityötä.

Yhteyspisteessä palvellaan asiakkaita ympäri Euroopan ja välillä sen ulkopuoleltakin. Ohjeistamme myös terveydenhuollon ammattilaisia kansainvälisissä tilanteissa ja teemme yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi tapaamme säännöllisesti muiden maiden yhteyspisteitä. Suhteellisen tuoreena toimijana meille on tärkeää, että tietoa ja neuvoja tarvitsevat asiakkaat tietävät olemassaolostamme ja löytävät tarvitsemansa tiedon. Aiomme näkyä ja kuulua entistä enemmän. Keksisitkö sinä yhteyspisteelle suuhun sopivamman lempinimen? Ehdota nimeä, ja voit osallistua samalla arvontaan.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.