Siirry sisältöön

Mihin eurooppalaista sairaanhoitokorttia tarvitaan?

Kela palvelee | 9.10.2018
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Syyslomat lähestyvät ja mielessä siintää matka etelän lämpöön. Mukaan passi, hammasharja, aurinkolasit ja matkavakuutus. Unohtuiko jotain? Tosiaan, sininen ”Kela-kortti”, eli eurooppalainen sairaanhoitokortti löytyykin jo lipaston laatikosta. Mutta mitä ihmettä sillä tekee, kun on kerran jo matkavakuutus?

Matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentävät toisiaan. Matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa huolella, sillä sairastuessa voi käydäkin niin, ettei matkavakuutus korvaa yllättäviä kuluja. Pitkäaikaissairauksien tai raskauden vaatima hoito ovat tavallisia esimerkkejä tällaisista tilanteista. Tarve lääkärikäynnille voi tulla kesken loman, mutta vakuutusyhtiö ei maksakaan kuluja. Toisaalta vakuutuksessa voi myös olla hoidon kustannuksille yläraja, joka saattaa ylittyä. Myös tietyt harrastukset, kuten vapaalasku tai sukeltaminen, voivat olla rajattuina matkavakuutuksen ulkopuolelle. Näin on usein myös pidempikestoisten ulkomaanmatkojen kohdalla.

Matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa huolella, sillä sairastumisen sattuessa voi ollakin niin, ettei matkavakuutus korvaa yllättäviä kuluja.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy kaikissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä, kun asioit paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa tai paikassa, joka on tehnyt sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa. Sinisellä kortilla näytät lääkärille, että Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Lääketieteellisesti välttämättömissä tilanteissa saat hoidon samaan hintaan kuin maan paikalliset asukkaat, etkä joudu maksamaan itse hoidon todellisia kustannuksia. Suomi maksaa erotuksen puolestasi. Entä mitä tarkoittaa lääketieteellisesti välttämätön hoito? Se on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Lääkärin tehtävä on arvioida hoidontarpeesi suhteessa siihen, kuinka kauan matkasi kestää.

Esimerkiksi ennenaikaisesti toisessa EU-maassa käynnistynyt synnytys voi maksaa sinulle 10 000 euron sijaan 150 euroa eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä. Vaikka matkavakuutus korvaisikin hoitosi kustannukset, ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia voit joutua maksamaan täyden hinnan ensin itse, ja saada korvaukset vakuutusyhtiöltä vasta jälkikäteen. Eteenkin kalliimmat hoidot voivat siis tehdä ainakin hetkeksi ison loven luottokortille.

Voiko matkavakuutuksen jättää ottamatta, jos taskusta löytyy eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Voiko matkavakuutuksen jättää ottamatta, jos taskusta löytyy eurooppalainen sairaanhoitokortti? En suosittele, sillä äkillinen sairastuminen voi aiheuttaa myös muita kuluja. Jos esimerkiksi tarvitset erityisjärjestelyjä lentokoneessa vaikkapa jalan katkeamisen takia, tai jopa ambulanssilennon Suomeen, nämä kulut ovat omalla vastuullasi. Matkavakuutus voi korvata myös paikallisen asiakasmaksun, eli voit saada hoidon lopulta nollan euron omavastuulla.

Euroopassa matkustellessa kannattaa siis pakata lompakkoon niin eurooppalainen sairaanhoitokortti kuin matkavakuutuskin. Jos sinulta ei korttia vielä löydy, voit tilata sen ilmaiseksi muutamalla klikkauksella Kelan asiointipalvelusta tai puhelimitse.

P.S. Tiesitkö, että Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta voit käydä lukemassa yli 50 maan terveyspalveluista? Mikä onkaan lääkäri espanjaksi? Lue vinkit äkillisen sairastumisen tilanteisiin jo ennen matkaasi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.