Siirry sisältöön

Matkaliput, kiitos!

Kela palvelee | 9.9.2020
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Vaikka sää on vielä suhteellisen lämmin ja kesäinen, syyskuu ja koulujen alkaminen tarkoittaa, että nyt viimeistään on aika tarkistaa opintoihin liittyvät etuudet ajan tasalle. Jos tarvitset tukea alkaneen lukuvuoden koulumatkoihin, tämä blogi kirjoitettu juuri Sinulle!

Kelan koulumatkatuki on etuus, jota voi saada koko opintojen ajan, mutta se haetaan aina lukuvuosi kerrallaan. Koulumatkatuki on tarkoitettu päätoimisille opiskelijoille, jotka suorittavat toisen asteen opintoja tai aikuisten perusopetusta.

Koulumatkan on oltava vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan, jotta tuen voi saada.

Koulumatkatuen saamiseksi vaaditaan myös, että lyhin käytettävissä oleva reitti kotiovelta opinahjoon on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Matkustuskustannuksien on ylitettävä 54 e/kk, ja yhdensuuntaisia matkoja pitää olla vähintään 7 matkaa viikossa ja vähintään 18 päivänä kuukaudessa. Voit kulkea julkisella liikenteellä, koulukuljetuksella, itse järjestämälläsi kulkutavalla tai useamman yhdistelmällä.

Kuulostiko monimutkaiselta? Sitä sen ei tarvitse olla. Jos edellä mainitut kriteerit täyttyvät, voit huoletta täyttää hakemuslomakkeen ja toimittaa sen omaan oppilaitokseen. Oppilaitos toimittaa hakemuksen edelleen Kelaan käsiteltäväksi. Jos sinulla ei ole mahdollista tulostaa lomaketta itse, saat niitä oppilaitoksesta ja Kelasta. Koulumatkatuki on niitä harvoja etuuksia, joita ei voi hakea verkossa (lisätään perään optimistinen vielä).

Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Elokuun osalta ehdit hakemaan tuen takautuvasti, jos toimitat hakemuksen 30.9. mennessä. Jos olet kulkenut koulumatkasi hankkimalla esimerkiksi kertalippuja ennen hakemuksen jättämistä, ilmoita tiedot tarkasti hakemuksessa. Tarkennuksia voit tehdä lisätiedot-kohtaan tai jatkaa erillisellä liitteellä. Ilmoita hakemuksessa kaikki matkan osuudet. Kela tutkii, voidaanko ne huomioida koulumatkatuessa.

Jos tiedossasi on tuleva elämänmuutos, kuten muutto tai työharjoittelu, voit ilmoittaa senkin hakemuksessa etukäteen. Näin voit säästyä tarkistushakemuksen tekemiseltä muutoksen tullessa ajankohtaiseksi. Jos jotain unohtui ja ehdit jo jättää hakemuksen, voit täydentää sitä, tai jättää uuden hakemuksen (huomioi hakuaika!), jos päätös on jo annettu.

Kelan laskurilla voit arvioida koulumatkatukeasi, jos vielä mietit hakemuksen jättämistä.

Jos jokin asia hakemisessa vielä mietityttää, meille voit aina soittaa, neuvomme mielellämme! Myös oppilaitoksissa osataan avustaa hakemusten kanssa. Kun posti tuo sinulle tukipäätöksen, se kannattaa aina lukea läpi huolella. Jos päätös häviää opiskelun tiimellyksessä, se on myös luettavissa asiointipalvelussa.

Jos tilanteesi muuttuu kesken lukuvuoden, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelaan. Useimmiten tarvitaan uusi hakemus, mutta esimerkiksi tuen lakkautuksen voit pyytää joko soittamalla tai lähettämällä viestin asiointipalveluun.

Kelan laskurilla voit arvioida koulumatkatukeasi, jos vielä mietit hakemuksen jättämistä. Iloa opintoihin!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.