Siirry sisältöön

Loma yksillä, kesä kaikilla

Kela palvelee | 9.6.2020
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Kesä tulee kaikille, mutta loma-ajat vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Alle kouluikäisten lomakausi saattaa jäädä joskus lyhyeksi. Meillä kotona puhutaankin leikkimielisesti lasten kanssa päiväkodista lasten työpaikkana, koska he tekevät yhtä pitkän ja joskus jopa pidemmän päivän kuin aikuiset.

Onko sinun lapsesi yksityisessä päivähoidossa kesän ajalla tai hoitaako lasta kotona työsuhteinen hoitaja? Saatteko Kelasta yksityisen hoidon tukea? Muistathan ilmoittaa lapsen kesäajan hoitojärjestelyissä tapahtuvista muutoksista Kelaan.

Helpoiten teet ilmoituksen lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa verkossa.

Jos kesäajan päivähoitotiedoissa ei ole muutoksia, Kelaan ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Jos muutoksia kuitenkin on, Kela tarvitsee näistä tiedon. Kela tutkii, aiheuttaako muutokset tarpeen etuuden tarkistamiselle.

Vaikka tuki maksetaankin suoraan päivähoidon tuottajalle, tuen hakijan pitää siis itse muistaa tarkistuttaa oma etuutensa. Tavallisimpia ilmoitettavia asioita ovat muutokset hoitoajassa tai hoitomaksun määrässä, hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen ja kunnalliseen varhaiskasvatukseen siirtyminen taikka esikoulun aloittaminen.

Helpoiten teet ilmoituksen lähettämällä viestin asiointipalvelussa, mutta ilmoituksen voi tehdä myös soittamalla Kelaan tai käymällä paikan päällä.

Muista kuitenkin turvallinen asiointi toimistoissa koronatilanteen vuoksi. Jos voit hoitaa asiasi verkossa, se kannattaa. Nyt viimeistään on hyvä hetki ottaa asiointipalvelu haltuun ja tutustua sen helppokäyttöisyyteen. Siellä voi hoitaa ja tarkistaa lähes kaikki Kela-asiat – enää on vain kourallinen asioita, joita ei voi hoitaa sitä kautta.

Elokuusta alkaen yksityisen hoidon tukea hakevien perheiden ei tarvitse enää selvittää Kelalle varhaiskasvatuksen laajuutta.

Vaikka kesä on vasta aluillaan, tässä vaiheessa on jo ilo kertoa elokuun alussa voimaan tulevasta muutoksesta varhaiskasvatuslaissa. Muutoksella on myös vaikutuksia yksityisen hoidon tukeen.

1.8.2020 alkaen jokaisella lapsella on kokoaikainen varhaiskasvatusoikeus, katsomatta siihen mikä vanhempien työ- tai opiskelutilanne onkaan. Tämä tarkoittaa, että yksityisen hoidon tukea hakevien perheiden ei tarvitse enää selvittää Kelalle varhaiskasvatusoikeuden laajuutta eikä hakea kunnasta tähän liittyviä todistuksia. Toki edelleen hoitajavalintaan pitää saada kunnan hyväksyntä.

Jos saat jo yksityisen hoidon tukea, tämä muutos ei vaadi sinulta toimenpiteitä. Kela tarkistaa tuen automaattisesti ja lähettää päätöksen niille, joiden tuen määrään lainmuutos vaikuttaa.

Iloista kesää kaikille!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.