Siirry sisältöön

Kohtuullista vai kohtuutonta asumista?

Kela palvelee | 26.3.2021
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Saitko Kelasta perustoimeentulotuen postia, jossa kerrotaan, että vuokrasi tai muut asumismenosi ylittävät paikkakuntasi kohtuulliset asumiskustannukset? Mitä se tarkoittaa, mitä asialle tulisi tehdä?

Kela voi myöntää toimeentulotukea asumismenoihin kuten vuokraan, hoitovastikkeeseen, asuntolainan korkoon sekä vesi- ja lämmitysmaksuihin. Toimeentulotukea voi saada taloussähköön, kotivakuutusmaksuun ja saunamaksuun. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tositteet menoista, esimerkiksi vuokrasopimus ja sähkölasku.

Kaikkiin asumismenoihin ei voi saada Kelasta toimeentulotukea. Tällaisia menoja ovat muun muassa pyykkitupamaksu, kodinkoneisiin ja huonekaluihin liittyvät menot sekä pääoma- ja rahoitusvastikkeen yhtiölainan lyhennykseen käytettävä osuus. Näihin menoihin on mahdollista hakea täydentävää toimeentulotukea, jonka myöntämisestä päättää oman kuntasi sosiaalitoimi.

Millaisessa asunnossa toimeentulotuella voi asua?

Kela huomioi asumismenot todellisen suuruisina, elleivät ne ylitä kohtuullisina pidettäviä asumismenoja, niin sanottua asumisnormia. Mitä normi tarkoittaa käytännössä? Millaisessa asunnossa toimeentulotuella voi asua?

Jokaisella kunnalla on oma asumisnorminsa. Asumisnormit perustuvat kuntakohtaisiin tilastotietoihin asumismenojen tasoista. Kohtuullisiin asumismenoihin vaikuttaa asunnon sijaintikunnan lisäksi asukasmäärä. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kohtuulliset asumismenot yhdeltä hengeltä ovat 694 e/kk ja nelihenkiseltä perheeltä 1 057 e/kk. Tämä summa sisältää vuokran ja lämmitysmenot. Myös kotivakuutukselle ja taloussähkömaksulle on asetettu omat kohtuulliset rajansa.

Kela ei voi hyväksyä kohtuullisen rajan ylittäviä asumismenoja, ellei sinulla ole pätevää syytä siihen. Ensin sinulle ilmoitetaan perustoimeentulotuen päätöksellä tai perustoimeentulotukea hakiessasi, jos asumismenosi ylittävät kohtuullisina pidettävän rajan. Kela antaa tällöin määräajan asumismenojen kohtuullistamiselle ja pyytää sinua selvittämään mahdollisuutesi muuttaa edullisempaan asuntoon.

Selvitykseksi edullisemman asunnon etsimisestä käy kopio asuntohakemuksesta kunnan tarjoamiin asuntoihin sekä yksityisille vuokranantajille.

Kela ei voi hyväksyä kohtuullisen rajan ylittäviä asumismenoja, ellei sinulla ole pätevää syytä siihen.

Kela voi hyväksyä kohtuullisen rajan ylittävät asumismenot, jos sinulla on tähän erityinen peruste. Esitä tästä silloin selvitys hakemuksessasi. Erityinen peruste voi olla esimerkiksi jokin terveydellinen syy, kuten pyörätuolin aiheuttama tilantarve. Myös tietyt sosiaaliset syyt voivat olla perusteltuja, kuten etävanhemman mahdollisuus tavata lastaan. Tällöin sopiva selvitys on lastenvalvojan vahvistama tapaamissopimus tai tuomioistuimen päätös lapsen tapaamisesta. Joskus Kela voi pyytää sosiaalihuollon lausunnon asumismenojen kohtuullistamista harkittaessa.

Jos Kela antaa sinulle määräajan asumismenojen kohtuullistamiselle, pidä asuntohakemukset voimassa ja toimita niistä selvitys Kelaan perustoimeentulotuen hakemuksen liitteeksi. Jos et löydä edullisempaa asuntoa määräaikaan mennessä, asumiskustannukset voidaan huomioida edelleen todellisen suuruisina. Sinun tulee edelleen pitää asuntohakemuksesi voimassa ilman perusteettomia rajauksia ja jatkaa edullisemman asunnon etsimistä. Kela tarkastelee tilannettasi tietyin väliajoin.

Jos et toimita hakemusten liitteeksi kopiota asuntohakemuksista tai haluat silti jatkaa asumista nykyisessä asunnossasi, vaikka se ylittää kohtuullisina pidettävät asumismenot, Kela huomioi määräajan jälkeen perustoimeentulotuessa menona vain kohtuullisena pidettävät asumismenot.

Täältä voit lukea lisää perustoimeentulotuessa huomioitavista asumismenoista.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.