Siirry sisältöön

Hyvä ja halpa – nyt sekin on saatu samaan pakettiin

Kela palvelee | 5.1.2021
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

An apple a day keeps the doctor away, näin ainakin englantilaiset tuntuvat uskovan. Monessa muussakin maassa vannotaan hedelmien ja marjojen terveysvaikutuksiin. Suomalainen mustikka on niittänyt mainetta maailmallakin superfoodina. Kalasta sanotaan, että se on terveellisin eläinkunnan tuote. Tätä kyllä hieman epäilen tutustuttuani perinneherkku surströmminkiin. Millaisia terveysväittämiä sinä olet kuullut?

Terveenä pysymiseen ei varmasti ole yhtä oikeaa keinoa.

Terveenä pysymiseen ei varmasti ole yhtä oikeaa keinoa, vaikka kuluneen vuoden aikana se on ollut varmasti jokaisen toiveena. On varauduttu vessapaperia hamstraamalla, siirtymällä ostareilta luonnon ääreen sekä pitämällä kasvomaskeja ja käsidesiä mukana. Meidän perheessä vältyttiin näillä keinoilla lähes kokonaan kausiflunssilta ja mahataudeilta, vaikka lapset kävivät niitä pakosti kalastamassa tarhasta ja koulusta meidän vanhempien ollessa töissä. Aiempina vuosina on ollutkin ihan kohtalainen saalis, jättämättä ketään ilman.

Valveutuneinkaan terveysasiantuntija ei voi välttää nuhia ja vatsatauteja loputtomiin. Joskus itse kukin sairastumme tai saamme muita tutkimusta vaativia oireita. Silloin tarvitsemme terveydenhuollon palveluita. Niitä onkin monella eri palveluntuottajalla, sinne viidakkoon saattaa välillä eksyäkin.

Tämän vuoden alusta alkaen korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisestä vastaa Kela.

Korkeakouluopiskelijoilla nämä palvelut on kivasti ”yhden katon alla” hyvin huokeaan hintaan. 1.1.2021 alkaen Kela on vastannut korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisestä valtakunnallisesti ja perii näin ollen myös opiskelijoiden terveydenhoitomaksun ensimmäistä kertaa. Palvelun tuottaa edelleen YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

Vautsi, melkein aloin jo kirjoittaa hakupapereita korkeakouluun, kun kävin lukemassa heidän palveluistaan tarkemmin! Myös ajanvaraus heille näytti olevan simppeli, oli lisäksi etävastaanottoa ja digilääkäriä pienempiin vaivoihin.

Kela ei lähetä opiskelijoille erillistä laskua, vaan jokaisen lukukaudelle läsnä olevaksi ilmoittautuneen pitää huolehtia maksusta itse. Maksu kannattaa maksaa viimeistään eräpäivänä, että välttyy viiden euron muistutusmaksulta. Tästä voit lukea ohjeet maksamiseen. Jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi, voit hakea Kelasta oikaisua.

Voit hakea Kelasta matkakorvausta terveydenhoitoon tekemistäsi matkoista.

Asiaa teille hyvät lukijat selvitettyäni jäin itse miettimään (joskus tuntikaupalla terveyskeskuksessa jonottaneena), pääsisinkö minä näin hyvien palveluiden piiriin maksamalla maksun muuten vain. Se tuskin sentään menisi läpi, mutta käyttäkää te näin mahtavaa palvelua, joilla se mahdollisuus on. Terveys on meille kaikille ainutlaatuinen ja tärkeä.

Oliko asia sinulle uusi? Lisätietoa aiheesta löytyy Kelan verkkosivuilta. Lisäksi meihin saa yhteyden lähettämällä viestin asiointipalvelussa tai soittamalla numeroon 020 692 209.

PS. Muutama lisävinkki

  • Jos saat perustoimeentulotukea, terveydenhoitomaksu voidaan hyväksyä menona.
  • Voit hakea Kelasta matkakorvausta terveydenhoitoon tekemistäsi matkoista.
  • Itse joskus opiskelleena tiedän, että kaikki mikä tulee (myös menee) ja on tarpeen.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.