Siirry sisältöön

Asumistukea myönnettäessä pitää katsoa tulevaisuuteen

Kela palvelee | 4.5.2021
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Hain asumistukea ja Kela pyytää nyt minua arvioimaan tuloni seuraavan vuoden ajalle. Miksi ihmeessä tulevaisuuden tulot vaikuttaisivat asumistukeen, kun haluan hakea asumistukea juuri nyt? Vastaus näihin kysymyksiin on keskiarvotulo. Jos sana keskiarvotulo ei sano sinulle entuudestaan mitään, ei hätää. Katsotaanpa yhdessä tarkemmin, mitä se tarkoittaa.

Kun Kela laskee asumistukeen vaikuttavien tulojesi määrää, tulot lasketaan joko jatkuvana tulona tai keskiarvotulona. Jatkuvaa tuloa käytetään, jos tulosi pysyvät samanlaisina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämisestä tai tarkistamisesta eteenpäin. Asumistuki lasketaan siis näiden tulojen perusteella.

Erityisesti opiskelijoiden kuukausitulot vaihtelevat usein opintojen ja mahdollisten keikkatöiden takia.

Keskiarvotuloa käytetään, jos tulosi vaihtelevat eli eivät jatku samanlaisina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämisen tai tarkistamisen ajankohdasta eteenpäin. Kuvitellaanpa, että olet opiskelija ja haluat hakea asumistukea 1.8.2021 alkaen. Opintotuki on ainoa tulosi ja sitä maksetaan sinulle 1.9.2021 alkaen. Kela tarkastelee tulojasi hakemisajankohdasta eli 1.8.2021 alkaen. Elokuulta et saa mitään tuloja ja syyskuusta eteenpäin tulonasi on opintotuki. Voidaan siis todeta, etteivät tulosi jatku samanlaisina 3 kuukautta hakemisajankohdasta 1.8.2021 alkaen. Asumistuessa tulosi lasketaan keskiarvotulona.

Keskiarvotulossa otetaan huomioon tulot, jotka sinun voidaan arvioida saada seuraavan 12 kuukauden aikana. Kuvitteellisessa tilanteessa keskiarvotulo lasketaan ajalle 1.8.2021–31.7.2022. Saamasi tulot lasketaan yhteen kyseiseltä ajalta ja jaetaan luvulla 12. Näin muodostuu kuukausikohtainen tulosi, jonka perusteella asumistuki määräytyy. 12 kuukautta käytetään sen vuoksi, että tuki on voimassa toistaiseksi ja se tarkistetaan vuoden välein, ellei elämäntilanteesi muutu sitä ennen.

Etenkin opiskelijoiden keskuudessa keskiarvotulon laskenta on varsin yleistä. Tämä johtuu siitä, että opiskelijoiden kuukausitulot vaihtelevat usein opintojen ja mahdollisten keikkatöiden takia.

Tulot kannattaa arvioida niin todenmukaisesti kuin mahdollista.

Jos keskiarvotulo tuntuu edelleen hankalalta, ei syytä huoleen! Nimittäin hyvä uutinen on, ettei sinun ei tarvitse laskea keskiarvotuloa itse tai tietää tuleeko tulosi ylipäätään laskea keskiarvotulona. Tästä kaikesta huolehtii Kela. Riittää kun ilmoitat palkkatulot ja etuudet erikseen hakemuksessa.

Yleisen asumistuen hakemuksessa sinulta kysytään: tulevatko tulosi muuttumaan seuraavan 3 kuukauden aikana. Jos vastaat kyllä, muistathan myös kertoa miten tulosi muuttuvat. Aloitatko kenties uuden työn tai muuttuuko nykyisen työsi palkka? Kerro mahdollisimman tarkasti mitä muutoksia on luvassa ja paljonko palkkasi on jatkossa.

Koska kellään meistä ei ole kristallipalloa käytössä, tulevaisuuden tulot perustuvat yleensä arvioon. Tulot kannattaa kuitenkin arvioida niin todenmukaisesti kuin mahdollista, sillä niillä on suora vaikutus saamasi asumistuen määrään. Käsittelijät ovat sinuun tarvittaessa yhteydessä puhelimitse, jos lisätietoa tuloistasi tarvitaan.

Asumistukipäätös kannattaa aina lukea huolella läpi.

Loppuun haluaisin vielä nostaa esiin kullanarvoisen vinkin. Asumistukipäätös kannattaa aina lukea huolella läpi etenkin tulojen osalta. Vastuu tuloissa tapahtuvissa muutoksista on aina sinulla. Kun olet kartalla siitä, mitä tuloja sinulle on asumistuessa laskettu, tiedät paremmin, milloin tulojen muutoksista pitää ilmoittaa Kelaan. Näin ikäviltä liikamaksuilta vältytään, emmekä joudu perimään sinulta tukia takaisin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.