HEM & FAMILJ 1 min

Bostadsbidrag för kompisbostad? Gör ansökan så här

Delar du bostad med en rumskompis? Ta del av tips om hur du söker bostadsbidrag för kompisbostad.

Lyssna på artikeln
text och bild FPA 30.6.2018

4 tips till rumskompisar när det gäller att söka bostadsbidrag

  1. Sök bostadsbidrag på nätet. Allmänt bostadsbidrag beviljas gemensamt för hela hushållet. En av personerna i hushållet ansöker för hela hushållet.
  2. Du och din rumskompis kan söka egna bostadsbidrag om ni har separata hyresavtal eller ett underhyresavtal. I hyresavtalet eller i en bilaga till det får det heller inte stå att ni gemensamt är ansvariga för hyran för hela bostaden.
  3. Om du och din rumskompis bor tillsammans och har separata hyresavtal, ska du i ansökan redogöra för att ni inte är sambor utan rumskompisar. Du kan berätta om din boendesituation, och till exempel vilka utrymmen du har tillgång till och hur ni delar bostaden. FPA avgör ärendet utifrån din utredning och ber dig vid behov om ytterligare uppgifter. Vid bedömningen fästs uppmärksamhet vid bl.a. orsakerna till att ni flyttat ihop, bostadens storlek, hur länge ni bor tillsammans, er ålder och om ni tidigare har bott tillsammans. Sambor hör alltid till samma hushåll och söker gemensamt bostadsbidrag.
  4. Om du och din rumskompis har ett gemensamt hyresavtal, hör ni till samma hushåll även om ni inte har gemensam ekonomi. Ni söker då gemensamt bostadsbidrag.