Siirry sisältöön

Kimppa­kämppään asumistukea? Tee hakemus näin

Koti & Perhe | 30.4.2021
Asutko kämppiksen kanssa? Lue vinkit siitä, miten haet yleisen asumistuen kimppakämppään.
Kuuntele artikkeli
""

4 vinkkiä kämppiksille asumistuen hakemisesta

  1. Hae asumistukea OmaKelassa. Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Yksi asukas hakee tuen koko ruokakunnan puolesta.
  2. Sinä ja kämppiksesi voitte hakea erilliset asumistuet, jos teillä on erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus. Lisäksi erillisten asumistukien saaminen edellyttää, että ette ole vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.
  3. Jos asut toisen henkilön kanssa kahdestaan ja teillä on erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus, voit hakemuksessasi selvittää tilannetta tarkemmin. Voit siis kertoa asumistilanteestasi, eli esimerkiksi onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto sekä käytössäsi olevista tiloista ja asunnon jakamisesta. Kela arvioi asiaa selvityksesi perusteella ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja.
    Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. yhteen muuton syihin, asunnon kokoon, asumisen kestoon, ikäänne ja siihen, oletteko asuneet aikaisemmin yhdessä. Avopuolisot kuuluvat aina samaan ruokakuntaan ja hakevat yhteisen asumistuen.
  4. Jos sinulla ja kämppikselläsi on yhteinen vuokrasopimus tai sopimuksessa on maininta siitä, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte aina samaan ruokakuntaan. Tällöin haette yhteisen asumistuen. Muista liittää hakemukseen yhteisöruokakunnan valtuutus -lomake (pdf).
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.