Siirry sisältöön

Anita jatkoi työntekoa työkyvyttömyys­eläkkeellä: ”Iloitsen siitä, että minua tarvitaan”

Eläkkeellä | 19.12.2017
Kun Meniere-kohtaus iskee, Anita Ojasesta tuntuu kuin hänen päänsä olisi linkoavassa pesukoneessa. Vaikka Anitalle on myönnetty työkyvyttömyyseläke, hän haluaa tehdä osa-aikatöitä vointinsa mukaan.
Kuuntele artikkeli
Anita ulkoilee koiriensa kanssa.
Työkyvyttömyyseläke oli Menieren tautia sairastavalle Anita Ojaselle helpotus. Ajan kuluessa hän alkoi kuitenkin kaivata arkeensa muutakin kuin lepoa ja harrastuksia, joten hän haki osa-aikatöitä potilasjärjestöstä.

”Hulluhan sinä olet”, puuskahti eräs tuttu hämeenlinnalaiselle Anita Ojaselle, 63, kun tämä joitakin vuosia sitten kertoi lähtevänsä työkyvyttömyyseläkkeeltä takaisin töihin.

”Niinpä. Ei varmaankaan vaikuttanut kovin järkevältä valinnalta palata työelämään, varsinkin, kun olin taistellut eläkepäätöksestä viranomaisten kanssa neljä pitkää vuotta. Työn tekemisessä on kuitenkin oma vetovoimansa: saan tuntea itseni hyödylliseksi ja kokea olevani yhteiskunnan täysipainoinen jäsen”, Anita perustelee.

Anita jäi työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2008 Menieren taudin seurauksena. Sisäkorvan sairaus oli puhjennut hänellä jo alun alkaen rajuna, ja silloisessa palkkatyössään sisustustarvikeliikkeen myymäläpäällikkönä työpäivät saattoivat katketa äkkiarvaamatta vaikeaan huimaukseen ja pahoinvointiin.

”Työni on tuonut aitoa sisältöä elämääni, ja se on kohentanut myös itsetuntoani. Iloitsen siitä, että minua tarvitaan ja nautin työn mukanaan tuomista rutiineista”, Anita kertoo.

”Kun myönteinen eläkepäätös lopulta tuli, olin äärimmäisen helpottunut. Mutta kun aikaa kului, aloin kaivata arkeeni muutakin kuin lepoa, rauhaa ja harrastuksia. Olin tehnyt erilaisia vapaaehtoistöitä Meniere-liitossa, ja kun liitto tarvitsi osa-aikaista jäsensihteeriä, hain paikkaa ja sain sen.”

Meniere-kohtaus vie työkyvyn täysin

Anita työskentelee Suomen Meniere-liitolle kotoaan käsin. Jäseniä liitossa on 1 800 ympäri Suomea ja ulkomaillakin kymmenkunta. Anita hoitaa kirjaukset jäsenrekisteriin, laskuttaa jäseniä ja paikallisyhdistyksiä, päivittää nettisivuille yhdistyksien tapahtumat ja esimerkiksi lähettää uusille jäsenille lehtiä.

”Teen työtä työkyvyttömyyseläkkeeni ohessa Kelan asettaman tulorajan puitteissa. Liitolta saamani palkka ei tosin yllä lähellekään tuota tulorajaa, vaikka olen periaatteessa liiton ja sen jäsenistön käytettävissä 24/7. Olemme pieni potilasjärjestö ja rahaa ei liiemmälti ole. Silti koen, että työn tekeminen kannattaa.”

Anita työskentelee kotoaan käsin Meniere-liiton jäsensihteerinä. Hän saa itse päättää työaikansa ja tehdä töitä silloin, kun vointi sallii.

Anitan taudissa aamupäivät ovat usein vaikeita, mutta illalla on yleensä helpompaa.

”Onneksi saan valita itse työaikani, ja useimmat kirjalliset hommat teenkin illalla. Mies joskus huutelee, että ’laittaisit sen työkoneen jo kiinni ja tulisit nukkumaan’, mutta kyllä hänkin ymmärtää, että työt on tehtävä silloin, kun vointi sen sallii.”

”Taudin aiheuttama kiertohuimaus tuntuu siltä, kuin pääni olisi linkoavassa pesukoneessa. Vaikka pitäisin sängynlaidoista kiinni, tuntuu kuin putoaisin.”

Kun Meniere-kohtaus iskee, silloin ei meilata, puhuta puhelimessa tai hoideta kirjanpitoa. Anitan työkyky katoaa suunnattoman pahan olon syövereihin.

”Taudin aiheuttama kiertohuimaus tuntuu siltä, kuin pääni olisi linkoavassa pesukoneessa. Vaikka pitäisin sängynlaidoista kiinni, tuntuu kuin putoaisin. Vieressäni on ämpäri, johon kumarrun oksentamaan. Korvat soivat valtavan lujaa. Jos yritän nousta seisaalleni, tasapaino ei pidä. Eteenpäin on mentävä konttaamalla.”

Anitalla tällaisia kohtauksia voi tulla useampikin viikossa – siinä missä keskiverto menieerikko potee niitä ehkä kerran kuukaudessa tai harvemmin.

”Menieren tautiin ei kovin moni suomalainen ole saanut työkyvyttömyyseläkepäätöstä, olen yksi harvoista. Eläkkeistä päättävien olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää, että meitä on moneksi. En minäkään huvikseni eläkkeelle havitellut.”

Työ tuo sisältöä ja rutiinia elämään

Vaikeasta sairaudestaan huolimatta Anita ei ole koskaan ajatellut luovuttaa ja käpertyä itseensä neljän seinän sisällä. Kulttuuriharrastukset, lastenlapset ja muu perhe sekä koirat tuovat valoa elämään. Eikä osa-aikatyönkään merkitystä pidä vähätellä.

”Työni on tuonut aitoa sisältöä elämääni, ja se on kohentanut myös itsetuntoani. Iloitsen siitä, että minua tarvitaan ja nautin työn mukanaan tuomista rutiineista.”

Vaikka virallinen työeläkeikä kolkuttaa jo ovella, Anita aikoo näillä näkymin jatkaa Meniere-liiton jäsensihteerinä vastakin.

”Varmaksi en sitä voi vielä vannoa, sillä kuluneena syksynä sairauteni otti entisestään takapakkia. Läheiseni kyllä jo kovasti kehottelevat, että ’antaisit töiden nyt olla’, mutta saas nähdä… Itse minä päätökseni teen, kun sen aika on.”

Anita elää aktiivista elämää Menieren taudista huolimatta. Kulttuuriharrastukset, lastenlapset ja muu perhe sekä koirat tuovat valoa elämään.

Eläkkeen voi jättää myös lepäämään

  • Vaikka sinulle olisi myönnetty työkyvyttömyyseläke, voit halutessasi palata takaisin palkalliseen työhön. Jos lähdet töihin, ilmoita siitä Kelaan ja työeläkelaitokseesi.
  • Työkyvyttömyyseläkkeellä töitä voi tehdä tietyin ehdoin:
    • Kela jatkaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamista, jos ansiotulosi ovat ennen veroja (bruttona) enintään 737,45 euroa kuukaudessa.
    • Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä ja työtulosi ylittävät tulorajan, voit jättää eläkkeesi lepäämään, jolloin sinulle ei töissä ollessasi makseta ollenkaan työkyvyttömyyseläkettä.
    • Työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Palkkasi lisäksi voit saada Kelasta vammaistukea, jos olet saanut välittömästi ennen eläkkeen lepäämistä eläkettä saavan hoitotukea. Vammaistuen saaminen edellyttää lisäksi, että kansaneläke ja työeläke jäävät lepäämään, jos saat molempia.
    • Voit myös kokeilla työntekoa. Esimerkiksi kahden kuukauden työskentely ei välttämättä keskeytä työkyvyttömyyseläkkeesi maksamista, vaan Kela voi pitää sitä työkokeiluna.
    • Jos eläkkeesi on ollut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta lepäämässä ja olet tämän jälkeen edelleen työkykyinen ja jatkat työssäsi, työkyvyttömyyseläkkeesi päättyy. Jos tämän jälkeen kuntosi jälleen heikkenee, voit hakea uudestaan työkyvyttömyyseläkettä Kelasta. Työkykysi arvioidaan tällöin uudelleen.
  • Tuoreimpien tilastojen mukaan Kelan työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuoden 2016 lopussa 121 666 ihmistä. Kuntoutustukea puolestaan sai reilut 15 000 henkeä. Työkyvyttömyyseläkkeensä oli jättänyt töihin paluun takia lepäämään vuonna 2016 yhteensä 754 ihmistä.Asiantuntijana suunnittelija Heidi Heikura Kelan Lakiyksiköstä.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.