Siirry sisältöön

Samalta ajalta ei voi saada rahoja kahteen kertaan

Kela palvelee | 4.9.2018
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

”Mikäs juttu tämä nyt on ja miksei siitä ole kerrottu etukäteen? Sain työmarkkinatuen, mutta osa siitä oli peritty Kelaan. Onko minulle maksettu jotain liikaa vai mitä minulta oikein peritään?”

Tällaisiin kysymyksiin törmään etuuskäsittelijän työssäni usein. Osa asiakkaista ehtii tekemään jopa valituksen ihmetellessään, miksei saanutkaan tililleen etuutta, joka hänelle on myönnetty. Tässä kohtaa kannattaa tarkistaa, onko samalle ajalle myönnetty jo aiemmin perustoimeentulotukea.

Joiltakin työnantajilta saattaa saada palkkaennakkoa eli kottia, kuten minun kotiseudullani sanotaan. Kun palkanmaksupäivä sitten koittaa, vähennetään palkasta se osuus, jonka työntekijä on jo saanut ennakkoon. Täysin samalla periaatteella toimii myös se, jos Kela maksaa perustoimeentulotukea ennakkona jotain odotettavissa olevaa ensisijaista etuutta vastaan. Perustoimeentulotuki on nimittäin viimesijainen etuus, mikä tarkoittaa, että ennen toimeentulotukeen turvautumista asiakkaan on haettava ne ensisijaiset etuudet, joihin hänellä on oikeus.

Odottavan aika on pitkä, varsinkin jos sukanvarressa ei ole säästöjä.

Käytän esimerkkinä työttömyysturvaa. Se on työttömän henkilön ensisijainen etuus. Hän on velvollinen ilmoittautumaan TE-toimistoon työnhakijaksi ja selvittämään työttömyysturvaoikeutensa. Työttömyysturvapäätöstä ei aina tehdä aivan käden käänteessä, sillä hakemukseen voidaan tarvita monenlaisia liitteitä ja TE-toimiston lausunto. Niiden saamiseen voi mennä useita viikkoja. Odottavan aika on pitkä, varsinkin jos sukanvarressa ei ole säästöjä. Tiukkaa taloudellista tilannetta voidaan tuossa tapauksessa paikata perustoimeentulotuella, joka myönnetään ennakkona odotettavissa olevaa työmarkkinatukea vastaan. Mitä se oikein tarkoittaa?

Esimerkkihenkilö Eijan kesäkuussa alkanut työ päättyi koeaikapurkuun 31.7.2018. Eija ilmoittautui heti 1.8. TE-toimistoon työnhakijaksi. Työtodistuksen saaminen työnantajalta kesti kesälomakaudella normaalia pidempään. TE-toimiston täytyi tutkia, aiheuttiko Eija itse työsuhteensa päättymisen ja tuleeko siitä hänelle sanktioita. Eija jätti Kelaan työmarkkinatukihakemuksen heti työn päätyttyä, mutta hakemus jäi odottamaan työtodistusta, viimeistä palkkalaskelmaa ja TE-toimiston lausuntoa.

Nyt eletään jo syyskuun alkua, mutta asian käsittely on edelleen kesken puuttuvan lausunnon vuoksi. Viimeinen palkka on jo käytetty pakollisiin menoihin, ja syyskuun vuokra pitäisi maksaa. Eija on hakenut elokuussa Kelasta perustoimeentulotukea, koska mitään muita tuloja ei asumistuen lisäksi ole. Perustoimeentulotuki on myönnetty elo- ja syyskuulle, joten Eija saa syyskuunkin vuokransa maksettua. Päätöksessä kerrotaan, että kunhan Kela saa työmarkkinatukipäätöksen tehtyä, syyskuun osalta työmarkkinatuki peritään Kelaan perustoimeentulotuen kuittaamiseksi. Samalta ajalta kun ei voi saada rahoja kahteen kertaan. Ensimmäisen kuukauden osalta perintää ei tehdä.

Samalta ajalta ei voi saada rahoja kahteen kertaan.

TE-toimiston esteetön lausunto tulee syyskuun puolessa välissä, ja Kela saa työmarkkinatuen vihdoin käsiteltyä. Työmarkkinatuki myönnetään 1.8. alkaen. Päätöksessä kerrotaan, että ajalta 1.8.–30.8. Eija saa rahat itselleen, mutta syyskuun päivien osalta työmarkkinatuki peritään Kelaan, koska ne rahat Eija sai jo perustoimeentulotukena. Eijalla on siis oikeus työmarkkinatukeen heti työttömyyden alkamisesta lähtien, mutta päätöksen saamisessa kestää pitkään, joten Kela ikään kuin lainaa rahat hänelle ja perii ne sitten takaisin, kun syyskuun työmarkkinatukipäivät maksetaan.

Kela ikään kuin lainaa rahat ja perii ne sitten takaisin, kun syyskuun tukipäivät maksetaan.

Jos etuutesi määrä on tavallista pienempi, koska osa siitä on peritty Kelaan, kannattaa tarkistaa oletko sinä tai joku muu perheenjäsenistäsi saanut samalle ajalle perustoimeentulotukea. Jos näin on, Kelalla on lain mukainen oikeus periä ”lainansa” takaisin. Päätökset ja maksuerittelyt löytyvät Kelan verkkopalvelusta. Kuittauksista on aina myös kerrottu kotiin postitetuissa etuuspäätöksissä, joten ne kannattaa lukea tarkkaan. Jos päätöksissä on jotain epäselviä kohtia, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä Kelaan ja kysyä neuvoa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.