Siirry sisältöön

Kohti uutta kotia – milloin asumistukea kannattaa hakea?

Kela palvelee | 22.9.2020
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Onko sinulla edessä muutto uuteen kotiin? Pohditko, missä vaiheessa olisi hyvä hakea asumistukea? Vastaus kuuluu: Mieluiten heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Niissä tilanteissa, joissa vuokrasopimuksen laatiminen jää viime tinkaan muuton yhteydessä, asumistuen hakemus on hyvä jättää jo ennakkoon. Hakemuksen jättämisestä sinulla on kaksi viikkoa aikaa toimittaa allekirjoitettu vuokrasopimus Kelaan.

Tyhjään asuntoon asumistukea ei voida myöntää.

Asumistuki voidaan myöntää sen kuukauden alusta, josta alkaen vuokrasopimus on ollut voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Lisäksi edellytämme täällä Kelassa, että vuokraa maksetaan koko kuukaudelta ja muutto asuntoon tapahtuu saman kuun aikana. Niin sanotusti tyhjään asuntoon asumistukea ei voida myöntää.

Kuinka paljon asumistukea sitten voi saada? On hyvä muistaa, ettei asumistuki kata koskaan koko vuokran määrää. Asumistuki on 80% hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Vaikean kuuloisia termejä, eikö? Katsotaanpa asiaa hieman tarkemmin. Nimensä mukaisesti hyväksyttävät asumismenot ovat ne asumismenot, jotka Kela voi hyväksyä asumiskuluina. Hyväksyttävät asumismenot vaihtelevat asumismuodon mukaan. Esimerkiksi vuokra-asunnoissa hyväksyttäviä asumismenoja ovat vuokra ja osakeasunnoissa vastikkeet. Lisäksi vuokra- ja osakeasuntojen asumismenoina hyväksytään erikseen maksettavat vesi- ja lämmitysmaksut. Vesimaksuna huomioidaan aina 18 e/kk per henkilö. Oli todellinen vesimaksun määrä 18 euroa suurempi tai pienempi, asialla ei ole merkitystä.

Lämmityskustannukset noudattavat samaa logiikkaa, mutta niiden määrä vaihtelee asuinkunnan mukaan. Puolestaan sähkö-, sauna-, autopaikka-, netti tai pesutupamaksuja ei asumistuessa hyväksytä asumismenoina.

Perusomavastuu määräytyy bruttotulojen (eli tulot ilman mitään vähennyksiä) ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärän mukaan. Jos tulosi on hyvin pienet, perusomavastuuta ei muodostu välttämättä ollenkaan. Jos esimerkiksi asut yksin ja tulonasi on ainoastaan työmarkkinatuki, sinulla ei ole perusomavastuuta.

Jos tulosi on hyvin pienet, perusomavastuuta ei muodostu välttämättä ollenkaan.

Hyväksyttävissä asumismenoissa piikki ei ole rajaton, vaan niille on laissa asetettu ylärajat eli enimmäisasumismenot. Rajat ovat aina kuntakohtaiset. Vuokrasi hyväksytään asumistuessa sellaisenaan tai enintään tuohon rajaan asti.

Kuulostaako hankalalta? Ajatellaanpa, että asut yksin Helsingissä ja vuokrasi on 550 e/kk. Vuokran lisäksi maksat 20 e/kk vesimaksua. Palauttelen tässä kohtaa mieleesi kiinteän vesimaksun 18 euroa/hlö. Hyväksyttävät asumismenosi ovat siis 520 e + vesimaksu 18 e = 538 e. Kuntakohtaisia ylärajoja tarkistellessa huomaamme, että yksin asuvalla enimmäisasumismenot Helsingissä ovat 520 e/kk. Kun hyväksyttävät asumismenot ovat suuremmat kuin enimmäisasumismenot, otetaan asumismenot huomioon enimmäisasumismenojen suuruisina. Sinulle voidaan siis huomioida asumismenoja yhteensä 520 euroa, ja tuen määrä voi olla enimmillään 80 % tästä.

Asumistuen määrää voit kätevästi arvioida ennakkoon asumistuen laskurin avulla. Virallisen tiedon asumistuen määrästä saat, kun olemme käsitelleet hakemuksesi. Käsittelemme hakemukset noin kolmen viikon kuluessa hakemuksen saapumispäivästä. Päätös lähetetään sinulle postitse kotiin, mutta pääset lukemaan sen myös kätevästi oman asiointipalvelusi kautta.

Aika on valttia, eikä hakemusten ajoissa lähettämistä voi liikaa korostaa. Hakemukset kannattaa täyttää huolellisesti. Jos tukiasiat askarruttavat, otathan meihin rohkeasti yhteyttä. Asumisesi turvaaminen on meille tärkeää.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.