Mistä Kelan sateenkaariverkostossa on kyse, ratkaisuasiantuntija Otso-Olavi Mäki Kelasta?
Sateenkaariverkoston tarkoitus on tuoda yhteen meillä työskenteleviä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Haluamme luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta työyhteisöön sekä tuoda ilmi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa vähemmistöjen kannalta.
Verkosto luotiin kesällä 2019 Helsinki Priden yhteydessä, ja nyt meillä on nelisenkymmentä jäsentä ympäri Suomen.
Ensimmäinen koko verkoston yhteinen tapaaminen pidettiin loppuvuodesta 2019 pikkujoulujen merkeissä. Tämän lisäksi meillä on ollut pienempiä paikkakuntakohtaisia tapaamisia ympäri Suomen. Pidämme yhteyttä kuukausittain Skype-tapaamisissa ja verkoston keskustelupalstalla.
Millaisia asioita verkosto on saanut aikaan?
Olemme saaneet nostettua vähemmistöaiheita ja -uutisia esiin Kelan sisäisissä viestintäkanavissa ja herätettyä niiden ympärille myös keskustelua. Yksi tärkeä peruste verkoston olemassaololle on jäsenten palaute: vaikka Kela on jo lähtökohtaisesti lämminhenkinen työpaikka, ovat mukaan liittyneet kiitelleet verkoston luomaa uudenlaista hyväksytyksi tulemisen tunnetta.
Millaista on työskennellä Kelassa seksuaalivähemmistöön kuuluvana?
Olen itse ollut aina avoin omasta seksuaalisuudestani. Kelassa olen päässyt hyvin sisään työyhteisöön, enkä ole kokenut tulleeni millään lailla syrjityksi. Kuitenkin vaikka oma kokemukseni on ollut hyvä, tiedän, että Kelan sisäistä työtä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan yhä.
Miten sateenkaarivähemmistöt huomioidaan Kelan etuuskäsittelyssä?
Sateenkaariperheiden etuudet ovat pitkälti samanlaisia kuin muillakin perheillä. Erityispiirteitä liittyy esimerkiksi naisparien, adoptiovanhempien ja yksinhuoltajaisien vanhempainpäivärahoihin. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä myös avoliiton määritelmä muuttui, ja nykyään samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa esimerkiksi lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään sekä myöntämisperusteisiin.
Lue myös: Perhe-etuudet sateenkaariperheille
Miten Kela osallistuu Helsinki Prideen?
Kela on toiminut Helsinki Pride -tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina vuodesta 2019 lähtien, ja on tänä vuonna viidettä kertaa mukana Pridessa. Tänä vuonna Helsinki Pride -kulkue ja Puistojuhla toteutetaan hybridinä verkossa ja ulkona. Kela liputtaa Priden puolesta sekä palvelupisteillä että sosiaalisessa mediassa. Pride-näkyvyyden lisäksi Kela on osana virtuaalista kulkuetta. Kela tulee myös jalkautumaan Pride-viikon aikana Helsingissä kaupungille, jos vallitseva koronatilanne sen sallii.
Kelan arvoihin istuu hyvin osallistua tapahtumiin, jotka edistävät syrjimättömyyttä ja eriarvoisuuden ehkäisemistä. Kela on työnantajana sitoutunut yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tavoitteisiin, ja Pride-yhteistyö vahvistaa näitä yhteisiä arvoja. Helsinki Pride on suuri ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, jossa Kelalla on mahdollisuus tavoittaa suuri määrä ihmisiä. Kelan asiakkaita kun ovat kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, ja etuuksista ja palveluista viestiminen eri asiakasryhmille on Kelan lakisääteinen tehtävä.