Siirry sisältöön

Perhe-etuudet sateenkaariperheille

Koti & Perhe | 14.4.2017
Perhe-etuudet ovat sateenkaariperheillä pitkälti samanlaiset kuin muillakin perheillä. Ne kohdat, joissa perhe-etuuksien myöntämisperusteet ovat erilaiset, on koottu tähän Kela-tärppiin.
Kuuntele artikkeli
""
 1. Naisparin vanhempainpäivärahat
  Äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella puolisolla olisi. Esimerkiksi isyysrahaa voidaan maksaa heti lapsen syntymästä alkaen. Vanhempainrahan ja isyysrahan saaminen ei edellytä parisuhteen rekisteröintiä ja perheen sisäistä adoptiota.
  Äitiysrahaa maksetaan vain lapsen biologiselle äidille.
 2. Vanhempainpäivärahat adoptiotilanteessa
  Samaa sukupuolta olevat parit voivat adoptoida lapsen. Jos kaksi miestä tai naista adoptoi lapsen yhdessä, he voivat sopia, kumpi hakee isyysrahaa. Adoptiovanhemmat voivat myös sopia, kumpi jää hoitamaan lasta adoptiovanhemman vanhempainrahakaudelle (200 arkipäivää). Vanhemmat voivat myös jakaa kauden.
 3. Yksinhuoltajaisän vanhempainpäivärahat
  Lapsen hoidosta vastaavalla isällä on oikeus isyys- ja vanhempainrahaan. Sen edellytyksenä ei enää ole avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Isän miespuolisella puolisolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole oikeutta vanhempainpäivärahoihin.
  Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä lähtien, kun isä ottaa lapsen hoitoonsa. Jos isä ottaa lapsen hoitoonsa jo äitiysrahakauden aikana, isällä on oikeus vanhempainrahaan jo silloin.
  Rekisteröidyn parisuhteen solmineisiin sovelletaan samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin avioliitossa oleviin.
 4. Elatustukea ei makseta, jos lapsella on kaksi elatusvelvollista vanhempaa
  Naisparin lapsella voi olla oikeus elatustukeen, jos lapsella ei ole vahvistettua isää. Oikeus elatustukeen päättyy, jos naisparin toinen osapuoli adoptoi puolisonsa lapsen. Elatustukea voidaan maksaa kuitenkin adoptioprosessin ajan.
 5. Avoliitot ovat tasa-arvoisia Kelan etuuksissa – muista ilmoittaa avoliitostasi Kelaan
  Myös avoliiton määritelmä muuttui tasa-arvoisen avioliittolain myötä. Perhe-etuuksissa samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään sekä myöntämisperusteisiin. Esimerkiksi lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen ei ole oikeutta. Erityishoitorahaa voi puolestaan saada ajalta, jolloin hoidat avo- tai aviopuolisosi lasta lapsen sairauden tai kuntouksen vuoksi. Huomaa, että avoliitto voi vaikuttaa myös muihin Kelan etuuksiin.
 6. Jos asut avoliitossa samaa sukupuolta olevan puolisosi kanssa, ilmoita siitä Kelaan
  Näppärimmin ilmoitat asiasta verkossa. Avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta ei tarvitse ilmoittaa. Niistä Kela saa tiedon automaattisesti.

 

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.