Kuka tahansa voi joutua elämänsä aikana tilanteeseen, jolloin ei pärjää olemassa olevilla tuloilla tai varoilla. Esimerkiksi vakava sairaus voi pienentää tulojen määrää ja lisätä terveydenhoitoon liittyviä menoja. Työsuhteen päättyminen tai lomautus voi aiheuttaa huolta ja haasteita vuokran ja laskujen maksussa. Tällöin voi selvittää, olisiko mahdollista saada toimeentulotukea.
Työsuhteen päättyminen tai lomautus voi aiheuttaa huolta ja haasteita vuokran ja laskujen maksussa.
Koska toimeentulotuki on viimesijainen tuki, siihen vaikuttavat lähes kaikki sinun ja perheesi tulot kuten palkka ja muut sosiaalietuudet. Muut etuudet on haettava ennen toimeentulotukeen turvautumista. Myös esimerkiksi vanhemmilta saatu avustus, veronpalautus, opintolaina ja Veikkauksen pelivoitot vaikuttavat yleensä toimeentulotukeen.
Toimeentulotuki lasketaan niin, että kaikista käytettävissäsi olevista tuloista vähennetään toimeentulotuessa huomioitavat menot, kuten perusosa, vuokra ja sähkölasku sekä terveydenhoitoon liittyvät menot. Oikeus toimeentulotukeen syntyy, kun tulot eivät riitä välttämättömiin menoihin.
Mietitkö muuten, miksi perusosa lasketaan toimeentulotuessa menoksi? Lue kollegani Joonan blogi: Perusosan verran ihmettelyä.
Monella meistä tulot vaihtelevat kuukausittain. Tällöin toimeentulotuki voidaan myöntää vain kuukaudeksi kerrallaan. Jos tulosi ovat säännölliset, eivätkä ne vaihtele kuukausittain, toimeentulotukea voidaan myöntää pidemmällekin ajalle.
Toimeentulotuen hakijan pitää toimittaa Kelaan luotettava selvitys taloudellisesta tilanteestaan.
On olemassa myös tuloja, jotka eivät vaikuta toimeentulotukeen. Tällaisia tuloja ovat muun muassa äitiysavustus, vammaisetuudet ja vähäiset avustukset, jotka jäävät yksinasuvalta alle 50 euron/kk ja perheellä alle 100 euron/kk. Myös ansiotuloista suojataan 150 e/kk jokaiselta perheenjäseneltä, eli tätä osaa palkasta ei lasketa tuloksi toimeentulotuessa. Myöskään kunnan sosiaalitoimesta saatua täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea ei huomioida tulona Kelan maksamassa toimeentulotuessa.
Monet tuloista ovat sellaisia, että niistä ei tarvitse erityistä selvitystä toimeentulotuen hakemukseen. Näitä ovat tietysti Kelan maksamat etuudet. Tulorekisteristä Kela saa tietoja palkkatuloihin liittyen ja verottajalta tiedot veronpalautuksista. Kaikkia tulotietoja Kela ei kuitenkaan saa tai näe, ellei asiakas itse niistä ilmoita. Tällaisia tuloja ovat muun muassa ansiosidonnaisen päivärahan maksut ja veronpalautuksen ulosoton määrä, joka vaikuttaa huomioitavan veronpalautuksen määrään.
Älä unohda tiliotetta! Sen puuttuminen hidastaa hakemuksen käsittelyä ja voi johtaa hylkäämiseen.
Lopuksi muistutan vielä, että tärkein liite toimeentulotuen hakemukseen on tiliote. Toimeentulotuen hakijan pitää toimittaa Kelaan luotettava selvitys taloudellisesta tilanteestaan. Tällaisena selvityksenä toimii tiliote. Älä unohda sitä, sillä tarvittavien liitteiden puuttuminen hidastaa hakemuksen käsittelyä ja voi johtaa sen hylkäämiseen. Muista myös, että kun saat Kelasta tukea, velvollisuutesi on ilmoittaa Kelaan tulojen muutoksista ja muista elämänmuutoksista.