Tärpit 1 min

Toimeentulotuen hakija, älä unohda tiliotetta!

Toimeentulotuen hakijan pitää toimittaa Kelaan luotettava selvitys taloudellisesta tilanteestaan. Tällaisena selvityksenä toimii tiliote. Se tarvitaan hakemuksen liitteeksi myös korona-aikana, mutta toimittamiselle on vaihtoehtoja.

Kuuntele artikkeli
teksti Annina Kervinen kuva Kela 9.4.2020

Älä unohda tiliotetta

  1. Kun haet toimeentulotukea Kelasta ensimmäistä kertaa tai tuen saamisessa on ollut tauko, hakemuksen liitteeksi tarvitaan tiliotteet jokaisen perheenjäsenen kaikista pankkitileistä viimeisen 2 kuukauden ajalta. Jatkohakemukseen tiliotteet pitää toimittaa sen mukaan, miten Kela on pyytänyt niitä edellisessä päätöksessä.
  2. Tiliotteessa pitää näkyä tilinumero, tilin omistaja, tilin alku- ja loppusaldo, tilitapahtumat katkeamattomana luettelona sekä tieto siitä, miltä ajalta tiliote on.
  3. Voit toimittaa tiliotteet ja muut toimeentulotukihakemuksen liitteet verkossa osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Tiliotteet kannattaa tallentaa verkkopankista tietokoneelle pdf-muotoon.
    • Pankkien mobiilisovelluksista tiliotteita ei yleensä saa tallennettua pdf:nä, joten kännykällä asioivien kannattaa kirjautua verkkopankkiin selaimen kautta.
    • Kelan palvelupisteissä on tietokoneita, joita voit käyttää itsenäisesti.
  4. Jos sinulla on paperinen tiliote, voit kuvata tai skannata sen ja toimittaa kuvat verkossa. Tärkeää on, että kaikki tiliotteen sivut tulevat mukaan. Ilman tarvittavia tietoja hakemusta ei voida käsitellä.
  5. Koronaepidemian vuoksi osa Kelan asiakastiloista on suljettu. Näissä palvelupisteissä ohjeet asiointiin löytyvät palvelupisteen ulkopuolelta. Ota yhteyttä Kelan puhelinpalveluun, jos sinulla on poikkeustilanteen vuoksi vaikeuksia toimittaa tilitietoja verkossa tai paperilla. Asiakkaalla on mahdollisuus myös tässä tilanteessa saada Kelasta apua hakemuksen täyttämisessä ja liitteiden toimittamisessa. Kelaan voi myös varata ajan verkossa www.kela.fi/ajanvaraus tai soittamalla puhelinpalveluun.
  6. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta toimittaa tiliotetta Kelaan koronaepidemian aikana,  Kela voi poikkeusolojen aikana hyväksyä esimerkiksi pankkiautomaatista tulostetun tositteen tilitapahtumista tai kuvakaappaukset mobiilipankin tilitapahtumista. Jos et pysty toimittamaan tilitietoja lainkaan kirjallisesti, ota yhteyttä Kelan puhelinpalveluun.