Siirry sisältöön

Ylimääräistä rahaa – onko sellaista?

Yleinen | 16.11.2022
Ensilumet ovat sataneet maahan ja kuukausi kääntyy pian joulukuuksi. Joulua odotellaan monissa kodeissa ristiriitaisin mielin: hintojen noustessa joutuu pohtimaan, mistä nipistää. Onneksi etuuksiin on luvassa joitakin korotuksia.
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Joulukuussa lapsiperheet saavat lapsilisän kaksinkertaisena. Tämä ei edellytä yhteydenottoa Kelaan eikä hakemusta, vaan tuplalisä tulee automaattisesti maksuun lapsilisän maksupäivänä 23.12. Jos perhe saa toimeentulotukea, tämä ylimääräinen rahasuoritus ei vaikuta toimeentulotukeen millään tavalla, eikä edellytä ylimääräisiä toimenpiteitä toimeentulotuenkaan osalta.

Kaksinkertainen lapsilisä tarkoittaa, että esimerkiksi kaksilapsinen perhe saa joulukuussa tavanomaisen 199,72 euron sijasta 399,44 euroa. Jos perheessä olisi vain yksi vanhempi, yksinhuoltajakorotuksen ansiosta summa olisi 652,64 euroa. Tämän lisäksi vuoden 2023 ajaksi yksinhuoltajakorotukseen on luvassa viiden euron korotus. Katso lapsilisän ja yksinhuoltajakorotuksen määrät kela.fistä.

Tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa. 

Vaikka asia on positiivinen ja sitä on pääasiassa kiitelty, se on silti saanut verkkokeskusteluissa negatiivisia sävyjä. On ihmetelty esimerkiksi, miksi lapsettomille talouksille ja eläkkeensaajille ei ole vastaavaa helpotusta luvassa tai miksi lapsilisän maksupäivä on vasta 23.12., kun raha olisi ollut aiemmin tarpeen joulun hankintoja varten.

On ihan ymmärrettävää, että talvi ja lasten kausivaatteet asettavat tarpeita jo ennen vuodenvaihdetta. Niihin voi varautua paremmin, kun tiedossa on tällainen helpotus. Onneksi myös kaupat ovat avoinna joka päivä iltamyöhään, niin tilille kilahtavan rahan saa käytettyä vaikka joulun hankintoihin – ja mikä parasta, usein tuolloin ovat jo alet alkaneet, niin saakin enemmän samalla rahalla.

Monissa perheissä panostetaan vuosi vuodelta enemmän joulun kiireettömään yhdessäoloon ja hankitaan vain välttämätön. Itsekin pyrin keskittymään enemmän käytännöllisyyteen ja aineettomiin muistamisiin muovin ja tavarapaljouden sijaan, lapset mielestäni tosin ansaitsevat edes sen yhden lempitoiveen, jonka kanssa joulun aika kuluu silmät säihkyen.

Lisäapua on tarjolla myös muun muassa asumistuen saajille.

Hallitus on etsinyt myös muita helpotuksia kohonneisiin elinkustannuksiin, jotka koskettavat muitakin ryhmiä kuin lapsiperheitä. Muutoksia on kaavailtu vuodelle 2023 esimerkiksi yleisen asumistukeen ja eläkkeensaajan asumistukeen, työttömiä ja opiskelijoita unohtamatta. Energianhinnan nousuun on myös luvassa apua: väliaikaista sähkötukea voisi hakea Kelasta tammi–huhtikuun ajalta ellei ole oikeutta verottajan sähkövähennykseen.

Lue myös: Valojen ei tarvitse sammua, vaikka sähkölasku veisi mielen mustaksi

Muutosten tuulten puhaltaessa on tärkeää keskittää huomio positiiviseen. Sen ei tarvitse olla mitään isoa, riittää että iloitsee vaikka kivasta lämpimästä kaulaliinasta talven viimojen keskellä tai suo hymyn aamuruuhkassa tuiki tuntemattomalle.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.