Siirry sisältöön

Valojen ei tarvitse sammua, vaikka sähkölasku veisi mielen mustaksi

Kela palvelee | 7.11.2022
Syksy pimenevine iltoineen ja pian saapuva talvi ovat monelle mieluinen aika vuodesta. Tänä vuonna ilmassa on kuitenkin raikkaan ilman lisäksi huolta nousevista sähkömenoista.
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Yksi jos toinenkin meistä on saanut syksyn aikana epämieluisaa postia, nimittäin viestiä sähkön hinnan merkittävästä noususta – monilla meistä hinta on jopa moninkertaistunut. Hallitus on tuomassa helpotuksia asiaan, ja yksi näistä on Kelasta haettava sähkötuki.

Vaikka lakia ei vielä tässä tekstin kirjoitushetkellä olekaan vahvistettu, sähkötuesta on jo tullut paljon kyselyitä meille Kelan asiakaspalveluun. Ohjeet ja ohjeistukset päivittyvät luonnollisesti matkan varrella, eikä ihan kaikkia vastauksia meillä asiakaspalvelussa vielä ole antaa. Voin kuitenkin avata hieman, kuka sähkötukea voi hakea ja mitä se käytännössä on.

Sähkötuki ei ole ensisijainen tuki mitä hakea.

On tärkeää huomata, että sähkötuki ei ole ensisijainen tuki mitä hakea. Ensin sinun pitää selvittää oikeutesi Verohallinnon sähkövähennykseen. Kelan sähkötuki on tarkoitettu kotitalouksille, jotka eivät pienten vuositulojen vuoksi voi hyödyntää tätä sähkövähennystä verotuksessa. Molempia et voi saada, eli jos saat sähkötukea, et voi hakea enää sähkövähennystä. Sähkövähennyksestä voit lukea tarkemmin Verohallinnon omilla sivuilla.

Sähkötukea ja sähkövähennystä voi saada vain sähköenergiamenoihin eli sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollinen perusmaksun kustannuksiin. Sähkönsiirron kustannuksiin ei voi saada tukea eikä vähennystä. Tukea voi saada niihin sähköenergiamenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023.

Sähkötuessa on myös omavastuu 400 euroa kuukaudessa, eli jos sähkömenosi ovat alle 400 euroa kuukaudessa, et voi saada sähkötukea. Tuen määrä on 60 % niistä sähköenergiamenoista, jotka ylittävät tuon omavastuun määrän.

Sähkötuen määrä riippuu siis sähkömenoista, joten tuen määrä voi olla mitä vain yhden sentin ja 660 euron väliltä. Laki ei määrittele minimimäärää, mutta ylärajaksi se asettaa tuelle 660 euroa kuukaudessa.

Kannattaa ottaa Kela.fin sähkötuki-sivu seurantaan.

Moni on jo ehtinyt kysyä, vaikuttaako sähkötuki muihin Kelan etuuksiin. Tuki on verotonta, eikä se pääosin vaikuta muihin Kelan etuuksiin. Huomioi kuitenkin, että jos haet sähkölaskuun toimeentulotukea, et voi saada samasta osasta laskua enää sähkötukea. Samaten jo myönnetty sähkötuki huomioidaan toimeentulotuessa tulona.

Jos sähkötukilain käsittely etenee odotetusti, sähkötuen hakeminen alkaa tammikuussa. Hakemista varten Kelalta tulossa oma lomakkeensa. Kannattaakin ottaa Kela.fin sähkötuki-sivu seurantaan, sillä sinne päivitetään ajankohtainen tieto etuudesta ja sen etenemisestä. Myös hakemuslomake julkaistaan kyseisellä sivulla. Sivulla on myös esimerkkejä, joiden avulla voi arvioida mikä tukimuoto omalla kohdalla on se oikea. Myös tiedotteita ja Kelan ilmoituksia esimerkiksi some-kanavilla kannattaa silmäillä.

Monella meistä on varmasti tavallista tiukempia kuukausia edessä.

Energiansäästövinkit tulevat varmaan pian jo korvista ulos, mutta näihin kannattaa jokaisen omalla kohdallaan jonkin verran paneutua. Säästöä ja varautumista on aina hyvä tehdä sen verran, mitä kukin vain voi tehdä. Ja jos näistä sähkötukiasioista tulee kysyttävää, niin ota meihin yhteyttä. Tiedän ja olen kuullut monen ahdistuksen tulevasta. Monella meistä on varmasti tavallista tiukempia kuukausia edessä, ja toivon kaikille tasapuolisesti jaksamista tulevien ajanjaksojen parissa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.