Siirry sisältöön

Sairaanhoitoon ulkomaille? Tarkista nämä 5 asiaa

Yleinen | 8.3.2023
Tiesitkö, että voit matkustaa omatoimisesti toiseen EU- tai ETA-maahan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin käyttämään terveyspalveluja? Kun hakeudut hoitoon ulkomaille omatoimisesti, voit pyytää tietoa korvauksen määrästä etukäteen Kelasta.
Kuuntele artikkeli
Henkilö pyörätuolissa sairaalassa.

Nämä sinun on hyvä tietää, jos suunnittelet matkustavasi hoitoon ulkomaille

 1. Kun hakeudut omatoimisesti hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, voit saada Kelasta korvausta hoitosi kustannuksista.
  Korvauksen edellytyksenä on, että hoito
  • on arvioitu lääketieteellisesti tarpeelliseksi
  • hoito kuuluu Suomen terveydenhuollon palveluvalikoimaan
  • vastaa hoitoa, jonka olisit saanut Suomen julkisessa terveydenhuollossa.

   Tarvitset hoitoon lähetteen, jos lähete tarvittaisiin vastaavan hoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa.
 2. Sinun pitää etsiä hoitopaikka itse ja sopia käytännön järjestelyistä sen kanssa.  Voit hyödyntää eu-terveydenhoito.fi-verkkosivuille koottuja maakohtaisia tietoja terveyspalveluista tai ottaa yhteyttä kohdemaan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen.
 3. Saat korvausta enintään sen verran, mitä vastaava hoito olisi maksanut Suomessa omalla hyvinvointialueellasi. Kela kysyy tarvittavat tiedot hyvinvointialueesi terveydenhuollon yksiköstä.
 4. Voit pyytää Kelasta etukäteen tiedon korvauksen määrästä. Pyydä ennakkoilmoitusta Kelasta hyvissä ajoin ennen hoitoon hakeutumista.
 5. Maksat kaikki hoitokustannukset ensin itseHae korvausta jälkikäteen 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet maksanut hoidon.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.