Gå till innehåll

Söker du sjukvård utomlands? Kolla in följande 5 punkter

Allmänt | 8.3.2023
Visste du att du kan resa till ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland för att anlita hälso- och sjukvårdsvårdstjänster? När du på eget initiativ söker planerad vård utomlands kan du på förhand be att få uppgifter om ersättningen från FPA.
Lyssna på artikeln
Henkilö pyörätuolissa sairaalassa.

Det här är bra att veta om du planerar att resa utomlands för vård

 1. När du på eget initiativ söker vård i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland kan du få ersättning för vårdkostnaderna från FPA.
  Ett villkor för ersättning är att vården
  • har bedömts vara medicinskt nödvändig
  • ingår i tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården i Finland
  • motsvarar den vård som du skulle ha fått inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.

   Du behöver en remiss för vården om en remiss behövs för motsvarande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.
 2. Du måste själv ta reda på en vårdenhet och komma överens om de praktiska arrangemangen med enheten. Du kan dra nytta av den information om hälso- och sjukvårdstjänsterna enligt land som finns på webbplatsen eu-halsovard.fi eller kontakta den kontaktpunkt för gränsöverskridande hälso- och sjukvård som finns i destinationslandet.
 3. Ersättningen uppgår högst till det belopp som motsvarande vård skulle ha kostat i Finland inom ditt eget välfärdsområde. FPA begär de uppgifter som behövs av hälso- och sjukvårdsenheten i ditt välfärdsområde.
 4. Du kan på förhand be att FPA ger uppgifter om ersättningsbeloppet. Ansök om ett förhandsbesked från FPA i god tid innan du söker planerad vård.
 5. Du betalar först alla vårdkostnader själv. Sök ersättning i efterhand inom 6 månader från det att du betalat för vården.
 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.