Siirry sisältöön

Vältä nämä virheet, kun hakeudut hoitoon ulkomaille

Kela palvelee | 12.12.2018
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Onko suunnitelmissasi lääkäri- tai hammaslääkärikäynti ulkomailla? Hyvällä etukäteissuunnittelulla vältät kommervenkit matkalla. Ethän kapsahda näihin virheisiin?

Et tunne oikeuksiasi. Vaikka voitkin vapaasti lähteä hoitoon toiseen EU-, Eta-maahan tai Sveitsiin, ihan kaikki hoito ei ole saatavillasi. Et voi hakeutua pitkäaikaishoitoon tai elinsiirtoon, etkä myöskään pyytää rokotteita. Eri maiden palveluvalikoimat voivat vaihdella, eli et välttämättä voi saada samaa hoitoa ulkomailta, kuin jota saisit Suomesta. Toisaalta jos menet ulkomailla sellaiseen hoitoon, jota et voisi saada Suomesta, et yleensä voi saada siitä korvauksia. Ulkomailla olet samassa hoitojonossa kuin paikallisetkin – et siis saa ohituskaistaa hoitojonoihin.

Ratkaisu: Selvitä, onko tarvitsemaasi hoitoa saatavilla siinä maassa, jonne haluat matkustaa. Kysy jonotilanne siitä paikasta, jonne aiot hoitoon. Yleisissä hoito-oikeuteen liittyvissä asioissa sinua neuvoo Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste. Löydät tietoa myös Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta.

Moni ei tiedä, että ylipäänsä voisi saada ulkomaan hoidosta korvauksia.

Korvausmallit sekaisin. Ulkomailta saadun hoidon korvaukset eivät ole yksinkertaisia. Moni ei tiedä, että ylipäänsä voisi saada ulkomaan hoidosta korvauksia. Jos matkustat ulkomaille hoitoon, on korvaustapoja kaksi. Voit matkustaa omatoimisesti ilman ennakkolupaa, jolloin saat samat korvaukset, kuin jos kävisit Suomessa yksityisellä. Vaihtoehtoisesti voit hakea ennakkolupaa Kelasta, jolloin saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Ennakkoluvan myöntämiselle on kuitenkin ehtoja.

Ratkaisu: Tutustu korvausvaihtoehtoihin huolellisesti jo etukäteen.

Anteeksi, mutten ymmärrä? Vaikka jotkut ulkomaan lääkärikeskukset mainostavat puhuvansa suomea, harvoissa paikoissa suomea osataan. Hoito-asioissa on tärkeää, että ymmärrät, miten sinua hoidetaan. Jos tarvitset tulkkia, maksat tulkkauksen kustannukset itse. Sama pätee potilasasiakirjojen kääntämiseen.

Ratkaisu: Varmista, että ymmärrätte hoitohenkilökunnan kanssa toisianne.

Potilasasiakirjat unohtuivat toiseen maahan. Jos saat hoitoa ulkomailla, hoitoon liittyvät asiakirjat kirjataan kyseisen hoitopaikan järjestelmiin. Tieto ei siirry automaattisesti Suomeen, eivätkä suomalaiset viranomaiset voi pyytää tietojasi ulkomailta. Potilasasiakirjojen saaminen Suomeen jälkikäteen voi olla erittäin haastavaa.

Ratkaisu: Pyydä tulosteet kaikista sinuun liittyvistä potilasasiakirjoista mukaasi.

Potilasasiakirjojen saaminen Suomeen jälkikäteen voi olla erittäin haastavaa.

Ai mitkä kuitit? Jotta voit saada Kelalta korvauksia ulkomailta saadusta hoidosta, tarvitset kuitit. Kuiteissa pitää näkyä mitä hoitoa olet saanut. Ilman kuitteja et voi saada hoidosta korvauksia. Sinun on itse haettava korvaukset ulkomailla saadusta hoidosta, eli et voi saada korvauksia automaattisesti.

Ratkaisu: Pyydä kuitti saamastasi hoidosta ja pidä se tallessa. Korvausten haussa sinua neuvoo Kela.

Potilasvahingoissa Suomi auttaa. Jos sinulle sattuu ulkomailla potilasvahinko, voit saada tarvitsemasi jatkohoidon Suomessa. Et kuitenkaan voi hakea vahingonkorvauksia Suomesta, vaan sinun on selvitettävä asia hoitoa antaneen lääkärin ja mahdollisesti paikallisten viranomaisten kanssa. Asian selvittäminen on omalla vastuullasi.

Ratkaisu: Voit omalla toiminnallasi edistää potilasturvallisuutta ja vähentää riskejä. Selvitä etukäteen, että paikka, jonne olet lähdössä hoitoon, toimii asianmukaisesti. Onko hoidonantajalla lupa toiminnalleen ja potilasvahinkovakuutukset kunnossa? Löydätkö tietoa hoitoa antavasta lääkäristä? Valmistaudu käynnille etukäteen. Kerro mahdollisista hoitoon vaikuttavista asioista ja kysy, jos jokin asia on epäselvä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.