Siirry sisältöön

Odottavan aika on pitkä

Yleinen | 20.9.2023
Me ihmiset olemme tottuneet odottamaan joulua, junaa, omaa vuoroa, kesälomaa ja lempisarjaa telkkarista. Ymmärrettävästi myös Kelasta tukia hakenut odottaa päätöstä hakemukseen ja rahaa tilille kuin kuuta nousevaa.
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Toimeentulotukea tarvitsevan talous on yleensä todella tiukilla, ja onkin täysin ymmärrettävää, että raha pitäisi saada tilille heti tai viimeistään huomenna. Tämä näkyy myös täällä Kelan asiakaspalvelussa: odottavan aika on pitkä ja varmuutta tilanteeseen haetaan pirauttamalla meille. Silloin aletaan selvittää hakemuksen tilannetta.

Voin tarkistaa, onko hakemus saapunut Kelaan – ja onhan se. Käsittelyajasta en voi kertoa tarkemmin kuin sen, että toimeentulotuessa on lakisääteinen 7 arkipäivän käsittelyaika. Viikonloppuja ja arkipyhiä ei lasketa tähän mukaan. Käsittelyaika alkaa seuraavasta arkipäivästä, kun hakemus meille Kelaan saapuu. Eli jos toimitat hakemuksen maanantaina, ensimmäinen käsittelyn päivä on tiistai ja seitsemäs käsittelyn päivä on seuraavan viikon keskiviikko, olettaen että on normaali arkiviikko kyseessä. Hakemus ja liitteet kannattaakin toimittaa hyvissä ajoin ennakkoon ennen kuukauden vaihdetta, jotta päätöksen saa ajoissa.

Hakemus ja liitteet kannattaa toimittaa hyvissä ajoin Kelaan.

Joskus hakemus etenee käsittelyyn huomattavasti nopeammin kuin seitsemässä päivässä. Tätä kirjoittaessa toimeentulotuen hakemuksien keskimääräinen käsittelyaika on vain 2,8 arkipäivää. Siksi myös liitteiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Helpointa onkin toimittaa ne heti hakemuksen tekemisen yhteydessä niin voi jäädä rauhassa odottamaan.

Yleisimmin tarvittavat liitteet ovat tiliotteet, jotka tarvitaan kaikista perheenjäsenten tileistä. Jos olet saanut toimeentulotukea aiemmin ja haet sille nyt jatkoa, kannattaa aina tarkistaa edellisestä päätöksestä, miltä ajalta tiliotteet ja mitä muita liitteitä jatkohakemukseen tarvitaan. Näin vältät sen, ettei käsittely sen vuoksi viivästy, että joudutaan odottamaan lisätietoja. Jos liite puuttuu, aiheuttaa se automaattisesti sen, että käsittelyaika pitkittyy. Jos hakemus nimittäin jää odottamaan lisätietoja, 7 arkipäivän käsittelyaika käynnistyy vasta siitä, kun pyydetty lisätieto on saapunut meille.

Jos liite puuttuu, käsittelyaika pitkittyy.

Joskus äkillinen elämänmuutos vaatii sitä, että päätös pitäisi saada heti. Jos tilanteessa tulee hätä – vaikkapa tarvitset kiireellisesti lääkkeitä sairaalasta kotiutuessa tai sinua uhkaa häätö – näihinkin tilanteisiin meillä on apu, nimittäin hakemuksen kiirehtiminen. Jos joudut tällaiseen tilanteeseen, varmista ensimmäisenä, että olet toimittanut hakemuksen liitteineen, jos se vaan on ollut tilanteessasi mahdollista. Sen jälkeen soita meille tai tule käymään, niin selvitämme, voidaanko hakemus käsitellä kiireellisesti. Jos asia todetaan kiireelliseksi ja olemme saaneet tarvittavat tiedot käsittelyä varten, päätös tulee saman tai seuraavan päivän aikana.

Kela ratkaisee asian kiireellisyyden aina tapauskohtaisesti. Jos kiireellisen käsittelyn kriteerit eivät täyty, hakemus etenee normaalissa käsittelyajassa. Kiiretilanne ei ole esimerkiksi se, että sähkölasku on erääntynyt. Silloin täytyy olla yhteydessä laskuttajaan ja pyytää laskulle lisää maksuaikaa. Jos taas sähköt ovat poikki, se hyvin todennäköisesti on kiireellinen tilanne.

Kun päätös on annettu, se on luettavissa OmaKelassa seuraavana päivänä.

Meille tulee tosiaan valtava määrä soittoja, jossa kysellään hakemuksen käsittelyn tilannetta. Neuvon yleensä, että soittoa ei välttämättä tarvita: hakemuksen tilanteen voi nimittäin tarkistaa myös OmaKelassa. Jos olet ottanut viestipalvelun käyttöön OmaKelassa, saat sitä kautta myös viestin, jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja. Nyt viimeistään kannattaa siis ottaa palvelu käyttöön ja käydä hyväksymässä viestin lähetys OmaKelaan.

Ja kun päätös on annettu, se on luettavissa OmaKelassa seuraavana päivänä. Ensimmäisellä sivulla on ne tärkeimmät tiedot: maksettava summa ja maksupäivä. Tarkista myös sen alta ohjeet, miten sinun kannattaa toimia jatkossa. Saat myös päätöksen kotiisi postitse, ellet ole valinnut haluavasi päätöksen pelkästään OmaKelassa.

Olipa asia tai tilanne mikä hyvänsä niin me täällä Kelassa olemme sinua varten auttamassa ja tukemassa etuusasioiden kanssa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.