Siirry sisältöön

Veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulo­tukeen

Työ & Toimeentulo | 8.10.2018
Saatko veronpalautusta? Huomaa, että yli 50 euron suuruiset veronpalautukset vaikuttavat toimeentulotukeen.
Kuuntele artikkeli
Mies keittää soppaa ja koira katsoo vieressä.

5 faktaa veronpalautuksesta ja toimeentulotuesta

 1. Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Suurin osa asiakkaista saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa. Palautukset voivat vaikuttaa toimeentulotukeen.
 2. Osa veronpalautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen. Kela huomioi toimeentulotuessa sen osan palautuksesta, joka ylittää ns. vähäisen määrän. Vähäisenä pidetään alle 50 euron palautusta henkilöä kohti tai alle 100 euroa perhettä kohti.
  • Jos esimerkiksi yksin asuva asiakas saa elokuussa veronpalautusta 200 euroa, tästä 150 euroa vaikuttaa elokuun toimeentulotukeen.
  • Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen useamman kuukauden ajan.
 3. Onko sinulle tehty toimeentulotukipäätös pidemmäksi aikaa? Jos päätöksessä ei ole huomioitu veronpalautusta, Kela tarkistaa päätöksen. Tämä tarkoittaa, että tuen määrä pienenee.
 4. Jos veronpalautusta tuleekin ennakkotietoa vähemmän ja palautus on huomioitu toimeentulotukipäätöksessä liian suurena, muista hakea tuen tarkistusta Kelasta hyvissä ajoin! Tuki pitää tarkistaa myös silloin, jos veronpalautuksen maksupäivä muuttuu. Ohjeet ja tietoa tuen tarkistamisesta löytyvät saamastasi toimeentulotukipäätöksestä.
 5. Jos veronpalautustasi peritään ulosotossa olevan velan lyhentämiseksi, vain ulosoton jälkeinen osa palautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen. Jos koko veronpalautus ulosmitataan, palautus ei vaikuta toimeentulotukeen lainkaan.
  • Jos olet saanut toimeentulotukipäätöksen, jossa veronpalautus on huomioitu tulona, mutta palautus tämän jälkeen ulosmitataan, ilmoita siitä Kelaan. Kela tarkistaa päätöksen.

Tärppiä on päivitetty 11.5.2022.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.