Siirry sisältöön

Toimeentulo­tuen hakija – näin toimitat laskut Kelaan

Työ & Toimeentulo | 5.8.2018
Aiotko toimittaa laskuja perustoimeentulotuen hakemuksesi yhteydessä? Näillä vinkeillä varmistat, että laskut käsitellään Kelassa toiveesi mukaisesti.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä perustoimeentulotuen laskuista

 1. Helpointa laskujen toimittaminen on OmaKelassa. Kuvaa tai skannaa laskut. Muista kuvata kaikki sivut laskusta! Lisää kuvat hakemukseesi. Jos toimitat laskut postitse tai Kelan palvelupisteeseen, toimita aina kopiot laskuista. Säilytä alkuperäiset laskut itselläsi, sillä Kela ei palauta niitä sinulle.
 2. Ole ajoissa! Laskut huomioidaan aina sen kuukauden toimeentulotuessa, johon laskun alkuperäinen eräpäivä ajoittuu. Tukea ei voida myöntää perintäkuluihin eikä myöhästymismaksuihin.
 3. Kela maksaa laskujen summan yleensä sinulle itsellesi, jolloin huolehdit itse laskujen maksamisesta.
  • Jos haluat, että Kela maksaa laskun suoraan laskuttajalle, kuten vuokranantajalle tai sähköyhtiölle, kirjoita jokaiseen laskuun erikseen maksetaan laskuttajalle.
  • Jos Kela maksaa laskun puolestasi, se pienentää tilillesi maksettavan tuen määrää.
 4. Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit toimittaa laskut jälkikäteen, jos ne erääntyvät päätöksesi voimassaolon aikana.
  • Verkossa. Lähetä laskut asiointipalvelun Viestit-toiminnolla. Valitse aiheeksi Toimeentulotuki ja seuraavaksi Perustoimeentulotuen lasku.
  • Postitse tai tuomalla Kelan palvelupisteen postilaatikkoon. Liitä tällöin mukaan Kelan lomake Kustannusten saate (TO3) tai merkitse jokaiseen laskuun henkilötunnuksesi. Jos haluat, että lasku maksetaan suoraan laskuttajalle, kirjoita siihen maksetaan laskuttajalle.
 5. Hakemuksen yhteydessä toimittamasi laskut huomioidaan päätöksessä. Jos jälkikäteen toimitetut laskut hyväksytään, saat Kelalta niistä maksuilmoituksen. Kela maksaa laskun vain, jos sinulle myönnetty perustoimeentulotuki riittää siihen. Tarkista aina päätöksestä tai maksuilmoituksesta, onko kaikki laskut voitu maksaa hakemuksesi mukaisesti suoraan laskuttajalle.

Lue lisää Kelan sivuilta

Laskut toimeentulotuessa

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.