Siirry sisältöön

Osa-aikatyötä tekevä Jenni saa soviteltua työmarkkina­tukea

Työ & Toimeentulo | 21.11.2017
Kääntäjä Jenni Pakula, 29, työskentelee opiskelukavereidensa kanssa perustamassaan osuuskunnassa. Asiakaskunta vakiintuu hitaasti, joten palkkatuloa täydentää soviteltu työmarkkinatuki.
Kuuntele artikkeli
Jenni Pakula selaa sanakirjaa.
Kääntäjä Jenni Pakulan työtilanne vaihtelee kuukausittain. Hänelle maksetaan soviteltua työmarkkinatukea tulojen mukaan – 300 euron jälkeen jokainen tienattu euro vähentää tukea 50 sentillä.

”Useita vuosia kääntäjän työtä tehneillä on ihan hyvä työtilanne. Itselläni ei ole vielä vakiintunutta asiakaskuntaa, joten töitä on vaihtelevasti”, kertoo joulukuussa 2016 kääntäjäksi valmistunut Jenni Pakula.

Jenni kääntää muun muassa asiakirjoja, tuoteselostuksia ja markkinointitekstejä venäjästä, englannista ja ruotsista suomeksi. Asiakkaat löytävät tamperelaiskääntäjän yleensä osuuskunta Kääntövoiman kautta.

”Perustimme osuuskunnan pari vuotta sitten opiskelukavereiden kanssa. Emme olleet valmiiksi tiivis porukka, mutta tuntui kiinnostavalta tehdä asiat itse ja perustaa oma osuuskunta. Osuuskunnassa olen oppinut esimerkiksi projektinhallintaa ja asiakasyhteistyötä.”

Jennin osuuskunnalla ei ole vielä yhteistä työtilaa, mutta työt hoituvat hyvin kotoa tai vaikka kahvilasta käsin.

Työnteosta ilmoitetaan Kelan verkkopalvelussa – ”Se on kätevää”

Kun Jenni valmistui joulukuussa 2016, hän oli jo työsuhteessa osuuskuntaan. Kääntäjä haki ja sai soviteltua työmarkkinatukea heti tammikuusta 2017 alkaen, sillä hän osasi aavistaa, ettei töitä ehkä olisi alussa kokoaikaisesti.

Kun työtön saa tuloa osa-aikaisesta tai tilapäisestä työstä, työttömyysetuus sovitellaan yhteen ansiotulojen kanssa neljän viikon sovittelujaksoissa tai kalenterikuukausittain, kuten Jennin tapauksessa. Työtön voi ansaita kuukausittain 300 euroa ilman, että työttömyysetuus pienenee lainkaan. Tämän jälkeen jokainen ansaittu euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.

”Aluksi oli vaikea miettiä, miltä ajalta teen ilmoituksen milloinkin, mutta toisella kerralla oli jo helpompaa. Ilmoitan työnteosta aina Kelan verkkopalvelussa. Se on kätevää.”

Vuodesta 2019 lähtien soviteltua työttömyysetuutta saavien ei ole enää tarvinnut toimittaa palkkakuittejaan Kelaan. Kela saa tiedon palkkatuloista suoraan tulorekisteristä. Yritystoiminnan tulot pitää kuitenkin aina ilmoittaa Kelaan.

Optimisti luottaa työllistymiseen

Jennin työmäärä onkin vaihdellut ensimmäisen vuoden aikana merkittävästi. Kesällä oli kolmen kuukauden ajan aivan hiljaista, jolloin Jenni sai täyden työmarkkinatuen. Syksyn tullen töitä on ollut taas mukavasti, jopa pari viikkoa kuukaudessa.

Useina kuukausina työmarkkinatuki on ollut Jennin ensisijainen tulonlähde, mutta välillä puoletkin kuukausituloista saattaa olla ansiotuloa. Vielä ei kuitenkaan ole tullut kuukautta, jolloin Jenni olisi ollut täysin työllistetty tai jolloin soviteltua työmarkkinatukea ei olisi maksettu lainkaan.

Jenni kääntää muun muassa asiakirjoja, tuoteselostuksia ja markkinointitekstejä venäjästä, englannista ja ruotsista suomeksi.

”Työttömistä puhutaan usein laiskoina ja käskytettävinä. Täytyy myöntää, että otan siitä hiukan itseeni, vaikka monina kuukausina olen voinut olla tyytyväinen siihen, että olen saanut tehdä töitä ja tulen toimeen. Työnteko on taloudellisesti aina kannattavaa.”

Jenni kuvailee itseään optimistiseksi työttömäksi. Hän on tottunut elämään pienellä rahasummalla opiskeluaikana ja tietää, että työllistyminen ottaa aikansa monella muullakin vastavalmistuneella.

”Sovitellun työmarkkinatuen ansiosta voin keskittyä työpaikan etsimiseen niinä päivinä, kun minulla ei ole töitä.”

”Uskon, että työllistyn pian kokoaikaisesti joko osuuskuntamme kautta tai palkkatyöhön. Haen jatkuvasti kokoaikaista työtä, ja sovitellun työmarkkinatuen ansiosta voin keskittyä työpaikan etsimiseen niinä päivinä, kun minulla ei ole töitä.”

Jenni työskentelee toistaiseksi omasta kodistaan käsin. Osuuskunnan tavoitteena on kuitenkin hakea asiakkaita jatkossa yhä aktiivisemmin ja hankkia työtila, jossa töitä voisi tehdä yhdessä.

Artikkelia on päivitetty 28.3.2019. Artikkeliin on lisätty tietoa vuonna 2019 voimaan tulleista muutoksista, joiden myötä osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei enää viivästytä työttömyysetuuden maksamista ja palkkatuloja ei enää tarvitse ilmoittaa Kelaan.

Soviteltu työttömyysetuus

  • Työttömyysetuus sovitellaan yhteen tulojen kanssa, kun työtön saa tuloa esimerkiksi osa-aikatyöstä tai enintään kaksi viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä.
  • Sovitellun työttömyysetuuden maksaminen muuttui 1.4.2019. Jatkossa osa-aikaisen työn ja keikkatyön palkkatulo vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta silloin, kun palkka on maksettu. Näin osa-aikaisen työn tai keikkatyön vastaanottaminen ei enää viivästytä työttömyysetuuden maksamista.
  • Työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysetuus pienenee.
  • 300 euron suojaosan jälkeen jokainen palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.
  • Kelan maksaman työttömyysetuuden määrä on ilman korotuksia keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. Jos olet työttömyyskassan jäsen ja työskennellyt 28 kuukauden tarkastelujaksolla 26 kalenteriviikkona vähintään 18 tuntia viikossa, sinulla voi olla lisäksi oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan.
  • TE-palveluiden työvoimapoliittisessa lausunnossa määritellään, täyttyvätkö työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset. Muista pitää työnhakusi voimassa TE-palveluiden antamien ohjeiden mukaisesti.
  • Työttömyyspäivät ja työpäivät ilmoitetaan Kelaan säännöllisesti.
  • Palkkatuloa ei tarvitse ilmoittaa. Kela saa tiedon tulorekisteristä.
  • Työttömyysetuutta voi hakea Kelan verkkopalvelussa.

Arvioi sovitellun työttömyysetuuden määrä

Työmarkkinatuen laskuriPeruspäivärahan laskuri

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.