Työ & Toimeentulo 3 min

Osa-aikatyötä tekevä Jenni saa soviteltua työmarkkinatukea

Kääntäjä Jenni Pakula, 29, työskentelee opiskelukavereidensa kanssa perustamassaan osuuskunnassa. Asiakaskunta vakiintuu hitaasti, joten palkkatuloa täydentää soviteltu työmarkkinatuki.

Kuuntele artikkeli
teksti Sabina Mäki kuvat Vesa Tyni 21.11.2017

Kääntäjä Jenni Pakulan työtilanne vaihtelee kuukausittain. Hänelle maksetaan soviteltua työmarkkinatukea tulojen mukaan – 300 euron jälkeen jokainen tienattu euro vähentää tukea 50 sentillä.

”Useita vuosia kääntäjän työtä tehneillä on ihan hyvä työtilanne. Itselläni ei ole vielä vakiintunutta asiakaskuntaa, joten töitä on vaihtelevasti”, kertoo joulukuussa 2016 kääntäjäksi valmistunut Jenni Pakula.

Jenni kääntää muun muassa asiakirjoja, tuoteselostuksia ja markkinointitekstejä venäjästä, englannista ja ruotsista suomeksi. Asiakkaat löytävät tamperelaiskääntäjän yleensä osuuskunta Kääntövoiman kautta.

”Perustimme osuuskunnan pari vuotta sitten opiskelukavereiden kanssa. Emme olleet valmiiksi tiivis porukka, mutta tuntui kiinnostavalta tehdä asiat itse ja perustaa oma osuuskunta. Osuuskunnassa olen oppinut esimerkiksi projektinhallintaa ja asiakasyhteistyötä.”

Jennin osuuskunnalla ei ole vielä yhteistä työtilaa, mutta työt hoituvat hyvin kotoa tai vaikka kahvilasta käsin.

Työmarkkinatuen sovittelu vaatii tulojen ilmoittamisen Kelaan

Kun Jenni valmistui joulukuussa 2016, hän oli jo työsuhteessa osuuskuntaan. Kääntäjä haki ja sai soviteltua työmarkkinatukea heti tammikuusta 2017 alkaen, sillä hän osasi aavistaa, ettei töitä ehkä olisi alussa kokoaikaisesti.

Kun töitä on osa-aikaisesti tai tilapäisesti, työttömyysetuus sovitellaan yhteen ansiotulojen kanssa neljän viikon sovittelujaksoissa tai kalenterikuukausittain, kuten Jennin tapauksessa. Työtön voi ansaita kuukausittain 300 euroa ilman, että työttömyysetuus pienenee lainkaan. Tämän jälkeen jokainen ansaittu euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.

”Aluksi oli vaikea miettiä, miltä ajalta teen ilmoituksen milloinkin, mutta toisella kerralla oli jo helpompaa. Ilmoitan työnteosta aina Kelan verkkopalvelussa. Se on kätevää.”

Optimisti luottaa työllistymiseen

Jennin työmäärä onkin vaihdellut ensimmäisen vuoden aikana merkittävästi. Kesällä oli kolmen kuukauden ajan aivan hiljaista, jolloin Jenni sai täyden työmarkkinatuen. Syksyn tullen töitä on ollut taas mukavasti, jopa pari viikkoa kuukaudessa.

Useina kuukausina työmarkkinatuki on ollut Jennin ensisijainen tulonlähde, mutta välillä puoletkin kuukausituloista saattaa olla ansiotuloa. Vielä ei kuitenkaan ole tullut kuukautta, jolloin Jenni olisi ollut täysin työllistetty tai jolloin soviteltua työmarkkinatukea ei olisi maksettu lainkaan.

Jenni kääntää muun muassa asiakirjoja, tuoteselostuksia ja markkinointitekstejä venäjästä, englannista ja ruotsista suomeksi.

”Työttömistä puhutaan usein laiskoina ja käskytettävinä. Täytyy myöntää, että otan siitä hiukan itseeni, vaikka monina kuukausina olen voinut olla tyytyväinen siihen, että olen saanut tehdä töitä ja tulen toimeen. Työnteko on taloudellisesti aina kannattavaa.”

Jenni kuvailee itseään optimistiseksi työttömäksi. Hän on tottunut elämään pienellä rahasummalla opiskeluaikana ja tietää, että työllistyminen ottaa aikansa monella muullakin vastavalmistuneella.

”Sovitellun työmarkkinatuen ansiosta voin keskittyä työpaikan etsimiseen niinä päivinä, kun minulla ei ole töitä.”

”Uskon, että työllistyn pian kokoaikaisesti joko osuuskuntamme kautta tai palkkatyöhön. Haen jatkuvasti kokoaikaista työtä, ja sovitellun työmarkkinatuen ansiosta voin keskittyä työpaikan etsimiseen niinä päivinä, kun minulla ei ole töitä.”

Jenni työskentelee toistaiseksi omasta kodistaan käsin. Osuuskunnan tavoitteena on kuitenkin hakea asiakkaita jatkossa yhä aktiivisemmin ja hankkia työtila, jossa töitä voisi tehdä yhdessä.

Soviteltu työttömyysetuus

  • Työttömyysetuus sovitellaan yhteen tulojen kanssa, kun työttömällä on esimerkiksi osa-aikatyö tai enintään kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö.
  • Työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysetuus pienenee.
  • 300 euron suojaosan jälkeen jokainen palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.
  • Kelan maksaman työttömyysetuuden määrä on ilman korotuksia keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. Jos olet työttömyyskassan jäsen ja työskennellyt 28 kuukauden tarkastelujaksolla 26 kalenteriviikkona vähintään 18 tuntia viikossa, sinulla voi olla lisäksi oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan.
  • TE-palveluiden työvoimapoliittisessa lausunnossa määritellään, täyttyvätkö työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset. Muista pitää työnhakusi voimassa TE-palveluiden antamien ohjeiden mukaisesti.
  • Työttömyyspäivät ja työpäivät ilmoitetaan Kelaan säännöllisesti.
  • Työttömyysetuutta voi hakea Kelan verkkopalvelussa.

Arvioi sovitellun työttömyysetuuden määrä

Työmarkkinatuen laskuriPeruspäivärahan laskuri

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Työttömyysturva ja työllistymistä edistävät palvelut • Re: Työvoimakoulutus ja osa-aikatyö
Työttömyysturva ja työllistymistä edistävät palvelut • Re: Työmarkkinatuen maksuhommista
Työttömyysturva ja tulot • Re: Töiden alkaminen ja työttömyystuensaanti
Kysy Kelasta