Siirry sisältöön

Onko päivähoito ajankohtainen asia? Yksityisen hoidon tukeen tulossa muutos

Työ & Toimeentulo | 2.7.2020
Suunnitteletko lapsellesi hoitoa yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä, tai onko lapsesi ollut osapäiväisesti hoidossa? Elokuun 2020 alusta alkaen jokaisella lapsella on jälleen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Perheen työ- tai opiskelutilanne ei enää vaikuta tuen määrään.
Kuuntele artikkeli
Äiti ja lapsi hiekkalaatikolla sadevaatteet päällä.

Näin varhaiskasvatusoikeus ja yksityisen hoidon tuki muuttuvat 1.8.2020

  1. Lapsella on jälleen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Huoltajien perhevapaat, opinnot tai työmarkkina-asema eivät vaikuta siihen.
  2. Yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistuvilla lapsilla on oikeus täysimääräiseen yksityisen hoidon tuen hoitorahaan vanhempien tilanteesta riippumatta. Esiopetusikäisistä lapsista maksetaan pienempää hoitorahaa.
  3. Kuntalisä ja selvitysvelvollisuus. Hoitorahan ja hoitolisän lisäksi kotikunta voi maksaa yksityisen hoidon tuen kuntalisää. Perheen ei enää tarvitse selvittää lapsen varhaiskasvatusoikeuden laajuutta kuntalisää varten.
  4. Muutos ei vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Kela tarkistaa yksityisen hoidon tuet 1.8.2020 alkaen ja lähettää päätöksen niille asiakkaille, joiden tuen määrään lainmuutos vaikuttaa.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.