Gå till innehåll

Är dagvård aktuellt? Stödet för privat vård av barn kommer att ändras

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 3.7.2020
Planerar du vård för ditt barn inom den privata småbarnspedagogiken eller har ditt barn vårdats på deltid? Från början av augusti 2020 har varje barn igen rätt till småbarnspedagogik på heltid. Familjens arbets- eller studiesituation påverkar inte stödets belopp.
Lyssna på artikeln
Äiti ja lapsi hiekkalaatikolla sadevaatteet päällä.

Så här ändras småbarnspedagogiken och stödet för privat vård av barn 1.8.2020

  1. Barnet har igen rätt till småbarnspedagogik på heltid. Vårdnadshavarnas familjeledigheter, studier eller arbetssituation påverkar inte längre rätten till dagvård.
  2. De barn som deltar i privat småbarnspedagogik har rätt till vårdpenningens fulla belopp inom stöd för privat vård av barn, oberoende av föräldrarnas situation. För barn i förskoleålder betalas en lägre vårdpenning.
  3. Kommuntillägg och utredningsskyldighet. Förutom vårdpenning och vårdtillägg kan hemkommunen betala kommuntillägg till privatvårdsstödet. Familjen behöver inte längre utreda barnets rätt till småbarnspedagogik för att få kommuntillägget.
  4. Ändringen förutsätter inga åtgärder av dig. FPA kontrollerar stödet för privat vård från och med 1.8.2020 och skickar beslut till de kunder, vars stödbelopp påverkas av lagändringen.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.