Siirry sisältöön

Muutto edessä, muuttuuko asumistukeni määrä?

Työ & Toimeentulo | 26.9.2020
Asumistuen saaja, oletko muuttamassa uuteen kotiin ja mietit, miten muutos vaikuttaa tukeesi? Kun vaihdat asuntoa, yleinen asumistuki pitää tarkistaa. Muista hakea asumistuen tarkistusta hyvissä ajoin.
Kuuntele artikkeli
""

Vinkit asunnon vaihtajalle

  1. Jos saat asumistukea ja olet muuttamassa, hae asumistuen tarkistusta OmaKelassa. Tarkistusta kannattaa hakea heti, kun olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen ja muuttopäivä on tiedossa.
  2. Asumistuki tarkistetaan sen kuukauden alusta, josta uusia asumismenoja maksetaan koko kuukaudelta. Esimerkiksi jos vuokrasopimuksesi on voimassa 1.11. alkaen, maksat uudesta kodista koko marraskuun vuokran ja muutat asuntoon marraskuun aikana, tuki tarkistetaan 1.11. alkaen.
  3. Asumistuen määrä ei välttämättä suurene, vaikka muuttaisit isompaan tai kalliimpaan asuntoon. Kela maksaa asumistukea hyväksyttävistä asumismenoista. Esimerkiksi vuokra-asunnossa näitä ovat vuokra sekä erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskulut. Hyväksyttäville asumismenoille määritellään laissa ylärajat, joita kutsutaan enimmäisasumismenoiksi. Niihin vaikuttavat ruokakunnan koko ja se, missä kunnassa asunto sijaitsee. Voit saada asumistukea enintään enimmäisasumismenojen mukaan, vaikka todelliset asumismenosi olisivat suuremmat kuin enimmäisasumismenot.
    • Esimerkki: Muutat puolisosi kanssa Helsingissä vuokra-asuntoon, jonka vuokra on 1 000 e/kk. Kahden henkilön ruokakunnan asumismenoina voidaan Helsingissä hyväksyä enintään 843 e/kk. Asumistukenne määrä lasketaan siis 843 euron mukaan.
  4. Voit arvioida laskurin avulla, paljonko voisit saada asumistukea uuteen asuntoosi. Laskurin käyttöohjeesta löydät vinkkejä tulojen laskemiseen. Huomaa, että laskurin antama tulos on aina arvio tuen määrästä. Saat Kelasta päätöksen asumistuen määrästä, kun hakemuksesi on käsitelty.

Päivitetty 18.1.2023 enimmäisasumismenojen määrä vuodelle 2023.

Lue lisää asumistuesta Kelan verkkosivuilta

Asunto ja asumismenotAsumistuen tarkistaminen

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.