Siirry sisältöön

Kuinka pitkälle ajalle tuki voidaan myöntää?

Työ & Toimeentulo | 9.2.2022
Arjen taloudellinen pyörittäminen voi usein turhauttaa, etenkin jos rahat ovat tiukassa. Mistä rahaa vuokraan ja ruokaan, kun asumistuki ei riitä koko vuokraan ja työttömyysetuudesta jää vain vähän rahaa käteen laskujen maksun jälkeen? Toimeentulotukea voi joutua hakemaan joka kuukausi.
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, mikä tarkoittaa sitä, että sinun pitää ensin hakea kaikki muut niin sanotut ensisijaiset etuudet, kuten yleinen asumistuki ja työttömyysetuus, jos olet työtön. Kun nämä hakemukset on tehty, on vasta toimeentulotuen vuoro.  Viimesijaisuus tarkoittaa myös sitä, että muutkin tulosi ja käytettävissä olevat varasi vaikuttavat tuen määrään. Toimeentulotukea ei myöskään ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi tueksi, vaan sitä voi yleensä saada aina kuukaudelle kerrallaan.

Jos elämäntilanteeseen ei ole luvassa muutoksia, tukea voi hakea myös useammalle kuukaudelle kerrallaan.

Toimeentulotukea on kuitenkin mahdollista hakea myös pidemmälle ajalle kuin kuukaudeksi kerrallaan. Tämä on mahdollista eteenkin siinä tilanteessa, jos tulosi ja menosi pysyvät samana kuukaudesta toiseen – ja jos tulosi eivät riitä kaikkiin elämisen perusmenoihin kuten ruokaan, lääkkeisiin ja vuokraan. Jos tiedät tai arvioit, ettei elämäntilanteessasi tai tuloissasi ole tapahtumassa muutoksia, tuki kannattaakin hakea suoraan useammalle kuukaudelle. Kela arvioi hakemuksesi perusteella, mille ajalle toimeentulotuki voidaan myöntää.

Muutoksia ei kuitenkaan aina voi ennakoida etukäteen: elämässä voi tapahtua lyhyessä ajassa vaikka mitä. Uusi työ tai opiskelupaikka voi kutsua jo ensi kuussa tai puolison kanssa päätetään ensi viikolla pistää hynttyyt yhteen tai kattilat jakoon. Tuloihin, menoihin tai perhekokoon liittyvistä muutoksista on aina hyvä ilmoittaa Kelaan, koska niillä voi olla vaikutusta etuutesi maksuun.

Muistathan lukea myös saamasi päätöksen huolella. Ensimmäisellä sivulla, heti summan ja maksupäivän alla, kerrotaan ohjeet, miten toimia jatkossa. Niitä on syytä noudattaa.

Tuloihin, menoihin ja perhekokoon liittyvistä muutoksista on aina hyvä ilmoittaa Kelaan.

Miten toimia sitten niissä tilanteissa, joissa toimeentulotukihakemus on käsitelty ja tuki myönnetty muutamalle kuukaudelle, ja postista tipahtaa jonain päivänä lasku, jonka maksamiseen rahat ei riitä? Tiettyihin laskuihin voi saada erikseen toimeentulotukea. Näitä ovat muun muassa sähkölasku, kotivakuutuslasku ja julkisen terveydenhuollon laskut. Tarkemman listan näet saamastasi toimeentulotukipäätöksestä. Jos laskun eräpäivä on toimeentulotukipäätöksesi voimassaolon aikana, lähetä lasku Kelaan. Tämäkään ei siis ole esteenä hakea tukea vain yhdelle kuukaudelle kerrallaan.

On huojentavaa tietää tuen maksupäivät etukäteen ja saada vähän helpotusta hakemusrumbaan.

Jos tilanteesi on vakaa ja olet hakenut ja saanut toimeentulotukea kuukausittain jo pidemmän aikaa, Kelasta voidaan myös pirauttaa sinulle ja keskustella mahdollisuudesta hakea etuutta pidemmälle ajalle. Kun tuki myönnetään esimerkiksi neljäksi kuukaudeksi kerrallaan, on huojentavaa tietää tuen maksupäivät etukäteen ja keskittyä muuhunkin kuin hakemusrumbaan. Jos tulosi vaihtelevat kuukausittain tai tiedossa on muutoksia, kuten uuden työn aloittaminen tai opintojen päättyminen, toimeentulotukea ei voida yleensä myöntää pidemmälle ajalle. Tilanteet voivat vaihdella, joten Kelan työntekijän soittaessa on hyvä keskustella avoimesti omasta tilanteestasi, jotta hakemuksesi voidaan käsitellä Kelassa sinun tilanteeseesi sopivan pituiselle ajalle.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.