TIPS 1 min

Jobbar du utomlands vid sidan av studierna? Kolla, hur det inverkar på din sociala trygghet!

Studerar du utomlands och jobbar vid sidan om? Fint! Kom ihåg att meddela till FPA att du arbetar, även om det är på deltid eller under en kort tid.

Lyssna på artikeln

Text to Speech

text och bild Fpa 9.10.2017

4 + 1 tips för dig som studerar och arbetar samtidigt utomlands:

  1. Veckoslutsarbetsturer i en klädaffär i Stockholm? Arbetspraktik med lön i Polen? Också korta arbetspass i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz inverkar på om du omfattas av den sociala tryggheten i Finland eller inte.
  2. Dykningslärare i ett land med en överenskommelse med Finland om social trygghet? Om socialskyddsavgifter dras av från din lön, anses du vara arbetstagare och din rätt till social trygghet i Finland upphör. Kolla ditt löneintyg och diskutera med din arbetsgivare.
  3. Arbete utanför EU eller EES-länder, Schweiz eller länder som har en överenskommelse med Finland om social trygghet bedöms efter omständigheterna. Samlar du frukter på en apelsinfarm i 10 timmar per vecka i juni–juli? Ingen fara! Märk väl, att om antalet arbetstimmar överstiger 18, du får minst 1187 euro/mån. i lön eller arbetet fortsätter i flera månader, kan du anses vara arbetstagare.
  4. Beroende på situationen kan du fortfarande få studiestöd, även om rätten till den sociala tryggheten i Finland skulle upphöra på grund av arbete.

+ Kom ihåg att meddela till FPA, om du slutar jobba eller fortsätter enbart med studier. Du kan meddela om påbörjat eller avslutat arbete genom att skicka ett meddelande i FPA:s e-tjänst. Om du har frågor, kan FPA:s Center för internationella ärenden hjälpa dig. Och njut av fina nya erfarenheter!