Siirry sisältöön

Tutustu Kelan mielenterveyskursseihin

Terveys | 23.4.2021
Mielenterveyskuntoutuksesta puhuttaessa useimmille tulee mieleen Kelan suosituin kuntoutusmuoto kuntoutuspsykoterapia. Kela järjestää mielenterveyden häiriöihin kuitenkin myös ryhmämuotoista kuntoutusta. Kelan kuntoutuskurssit on tarkoitettu kaikille, joille terveydenhuolto suosittelee kuntoutusta.
Kuuntele artikkeli
""

4 kurssia mielenterveyteen

  1. Nuorten Itu-kuntoutuskurssi on tarkoitettu yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä sairastaville nuorille. Kurssille voi hakeutua 16–29-vuotias nuori, jolla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Kurssilla nuori saa tukea elämäntilanteeseen, vahvistusta itsetuntemukseen ja –arvostukseen, apua opiskeluun, työhön ja niissä jaksamiseen sekä keinoja omien voimavarojen tunnistamiseen.
  2. Silmu-kurssilla keskiössä on sekä omien voimavarojen ja vahvuuksien että itseä kuormittavien tekijöiden tunnistaminen. Kurssilla tarjotaan apua myös työn tai opiskelujen vaatimusten ja omien voimavarojen yhteensovittamiseen. Kurssi on tarkoitettu yli 18-vuotiaille aikuisille, joilla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus, ahdistuneisuushäiriö tai kaksisuuntainen mielialahäiriö.
  3. Verso-kursseille voivat hakeutua aikuiset, jotka sairastavat vaikeaa mielenterveyden häiriötä (esim. skitsofrenia, psykoottinen masennus). Kurssilla kartoitetaan toimintakykyä ja elämänlaatua parantavia keinoja sekä vahvistetaan sosiaalisia osallistumismahdollisuuksia ja tukiverkostoja.
  4. Uusi Oras-kuntoutus on tarkoitettu työelämässä tai sairauslomalla oleville aikuisille, joilla on työkykyä uhkaavia uupumusoireita. Osallistujalla tulee olla lisäksi muita mielenterveysoireita, kuten unettomuutta, lievää masennusta tai ahdistuneisuutta. Oras-kuntouksen tavoitteena on auttaa tunnistamaan uupumusta aiheuttavia tekijöitä ja löytämään konkreettisia keinoja oireiden hallintaan.

Kelan kuntoutuskurssit ovat maksuttomia ja niiden ajalta on mahdollista saada kuntoutusrahaa. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjen matkojen kustannuksia.

Lue lisää Kela.fistä

Näin haet kurssille

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.