Siirry sisältöön

Tunnetko Omakannan hyödyt? 6 tapaa, joilla palvelu helpottaa arkea

Terveys | 29.9.2020
Omakannan kautta voit uusia reseptejäsi, tarkistaa lääkärikäyntisi tiedot ja asioida perheenjäsentesi puolesta. Tutustu myös muihin Omakannan ominaisuuksiin, joista voi olla sinulle hyötyä.
Kuuntele artikkeli
Omakanta-palvelu puhelimen näytöllä.
Omakanta on verkkoasiointipalvelu, josta näet omat terveystietosi ja reseptisi. Omakanta on osa Kanta-palveluja, joita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät työssään.

1. Omakanta kokoaa kaikki terveystietosi samaan paikkaan

Omakanta kokoaa kaikkien lääkärikäyntiesi tiedot ja lausunnot, reseptit sekä laboratoriokokeiden tulokset yhteen palveluun. Palvelusta on helppo käydä tarkistamassa esimerkiksi viimeisimmän lääkärikäynnin ajankohta tai annetun lähetteen yksityiskohdat. Kun kaikki tiedot löytyvät samasta paikasta, vähenee myös säilytettävien paperien määrä ja oma terveyshistoriakin hahmottuu paremmin.

2. Hoitava taho näkee aina kaikki terveystietosi

Omakannassa voit antaa suostumuksen terveystietojesi käyttöön niille tahoille, jotka sinua hoitavat. Jos esimerkiksi asioit sekä yksityisellä lääkäriasemalla että julkisessa terveydenhuollossa, sinua hoitava lääkäri näkee aina kaikki terveystietosi, riippumatta siitä missä ne on kirjattu. Suostumuksen antaminen paitsi nopeuttaa ja helpottaa terveydenhuollossa asiointia myös varmistaa, ettei päällekkäisiä tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä tarvitse tehdä.

3. Voit uusia reseptisi helposti

Omakannan kautta voit tarkastella kaikkia voimassa olevia reseptejäsi. Palvelun kautta voit myös lähettää reseptin uusimispyynnön sinua hoitavalle lääkäriasemalle tai terveyskeskukselle. Halutessasi saat tekstiviestinä ilmoituksen, kun uusimispyyntö on hyväksytty ja resepti on taas voimassa. Saat ilmoituksen myös siitä, jos reseptiäsi ei jostain syystä voida uusia.

Reseptien uusiminen Omakannassa säästää aikaa: jo aiemmin todetusta vaivasta ei aina tarvitse lähteä uudelleen lääkäriin.

Lue myös: Näin asioit Omakanta-palvelussa

4. Näet myös lapsesi terveystiedot

Omakannassa voit hoitaa omien asioidesi lisäksi myös lastesi terveyteen liittyviä asioita. Tällä hetkellä huoltaja voi asioida Omakannassa alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta: huoltajalla on oikeus esimerkiksi tarkastella alle 10-vuotiaan reseptejä ja terveystietoja tai pyytää reseptin uusimista

Myös yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen puolesta asiointi Omakannassa tulee mahdolliseksi loppuvuodesta 2020 alkaen vaiheittain eri puolilla Suomea. Tarkka aikataulu riippuu siitä, milloin paikallinen terveydenhuollon yksikkö tekee muutokset omaan potilastietojärjestelmäänsä. Yli 10-vuotiaan lapsen tiedot voi tällä hetkellä pyytää terveydenhuollosta, mutta jatkossa arki helpottuu, kun tiedot ovat nähtävissä myös Omakannassa.

5. Terveystietosi kulkevat mukanasi uudelle kotipaikkakunnalle

Omakanta säilyttää kaikki aiemmat terveystietosi, vaikka muuttaisit uudelle paikkakunnalle. Uusi lääkäri näkee tietosi Kannasta. Näin hän on heti ajan tasalla terveydentilastasi, ilman että sinun tarvitsee käyttää aikaasi terveyshistoriasi läpikäymiseen.

6. Voit ostaa reseptilääkkeesi myös ulkomailla

Omakannassa voit antaa suostumuksen reseptitietojesi luovuttamiseen toisten Euroopan maidenapteekeille. Tarvittaessa voit siis ostaa reseptilääkkeesi esimerkiksi työ- tai lomamatkalla paikan päältä.

Gallup: Mikä on Omakannan suurin hyöty sinulle?

Aini Karppinen.
Aini Karppinen, 64, Oulu

”Ehdottomasti mahdollisuus tarkastella reseptejäni ja uusia ne palvelun kautta. Omakannan avulla pysyn ajan tasalla resepteistäni ja voin uusia ne kätevästi ilman lääkärillä käymistä. Odotan myös uudistusta, joka mahdollistaa asioimisen toisen puolesta. Hoidan iäkkään äitini terveyteen liittyviä asioita, ja mahdollisuus tarkastella hänen terveystietojaan helpottaisi sitä kovasti.”

 

Verna Julkunen.
Verna Julkunen, 42, Helsinki

”Tuleva mahdollisuus asioida myös yli 10-vuotiaan puolesta on minulle tervetullut uudistus. Sen ansiosta voin hoitaa 7-vuotiaan lapseni lisäksi myös 12-vuotiaan lapseni terveyteen liittyviä asioita. Käytän myös itse sekä julkisia että yksityisiä terveydenhuoltopalveluita. Sekä minulle että lääkäreille on helpompaa, kun kaikki tiedot löytyvät samasta paikasta.”

 

Aleksi Karvonen.
Aleksi Karvonen, 25, Vantaa

”Itselleni Omakannasta on eniten hyötyä tietojen säilytyspaikkana. Muutin hiljattain opiskelukaupungistani Turusta pääkaupunkiseudulle töihin. Käytin Turussa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluita, ja pääkaupunkiseudulla asuessani olen käyttänyt sekä yksityistä että julkista terveydenhuoltoa. Uudella paikkakunnalla asiointia on helpottanut huomattavasti, kun kaikki aikaisemmat tietoni ovat löytyneet Omakannasta, eikä kaupungista toiseen muuttaminen aiheuttanut tietokatkoa.”

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.