”Havahdun keskellä yötä pelonsekaiseen oloon. Huomenna täytyisi maksaa vuokra, mutta tili on tyhjä. Eilen tuli taas hylkäyspäätös tukiin liittyen. Taas joku uusi henkilö soitti ja kertoi tarvitsevansa joitakin liitteitä. Ehkä hän puhui jostakin lausunnosta. Mistähän sellaisen saa ja minnehän se piti toimittaa? Lääkkeet ovat loppu ja kaikkialle kolottaa. Reseptit pitäisi uusia, mutta kukahan sen voisi hoitaa. Huomenna taisi olla varattuna aika jonnekin. Missähän minun pitäisi olla ja monelta?”
Sisu on 27-vuotias aikuinen. Hänellä on peruskoulu käytynä ja autopuolen opinnot suoritettuna. Sisun onni ammattikoulussa oli opettaja, joka varmisti Sisun osaamisen käytännön kautta ja katsoi sormien läpi kirjallisten töiden osioita. Aiemmat catering-puolen opinnot jäivät kesken. Kierre alkoi jo yläkoulussa, jossa poissaoloja kertyi runsaasti. Vilkkaan ja puheliaan Sisun oppitunnit menivät pelleillessä ja kavereita viihdyttäessä. Myös päihteet olivat osa elämää.
Oppimisen haasteet sekä tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat vieneet entistä kauemmaksi työelämästä.
Sisu on tällä hetkellä työtön. Hän on työskennellyt isänsä apuna rakennustyömaalla ja kokeillut työtä kaverin muuttofirmassa. Oppimisen ja keskittymisen haasteet sekä tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat vieneet Sisua entistä kauemmaksi työelämästä. Opiskeleminen ei kiinnosta ja työn hakeminen turhauttaa. Päihdetaustan ja mielenterveyshaasteiden myötä siirtymä uuteen tuntuu pelottavalta.
Sisu viettää arkensa yksin kotona tietokonepelejä pelaten. Päivärytmi on sekaisin, sillä pelit jatkuvat pitkälle yöhön. Mieli on allapäin ja Sisu toivoisi elämäänsä muutosta. Hänellä ei ole tietoa, mistä hän lähtisi apua hakemaan, mutta hänellä on tänään soittoaika TE-palveluihin.
Sisu kutsutaan TE-palveluihin Sirpan juttusille. Sirpa jututtaa Sisua ja selvittää Sisun tilannetta kykyviisaria apunaan käyttäen. Sirpa tunnistaa, että Sisulla on monenlaisia haasteita ja ehdottaa, että tämän kokonaistilannetta mietittäisiin monialaryhmässä eli yhteistyössä sosiaalihuollon, TE-palveluiden, terveydenhuollon ja Kelan kanssa. Sisu kiinnostuu mahdollisuudesta saada palvelut yhdestä paikasta.
Keskustelun myötä Sisun kokonaistilanne alkaa hahmottua.
Monialaryhmään meno jännittää Sisua, vaikka paikka on tuttu ja löytyikin helposti. Sirpa on vastassa Sisua ulkopuolella, ja he pääsevät tapaamaan muut monialaryhmän tapaamiseen osallistuvat.
Sisu kertoo omaa tarinaansa Sirpan tuella. Monialaryhmän väki kuuntelee tarkkaavaisesti, kyselee tarkentavia kysymyksiä ja ylläpitää keskustelua. Keskustelun myötä Sisun kokonaistilanne alkaa hahmottua. Monialaryhmästä Sisu saa mukaansa paperisen koosteen yhdessä sovituista asioista ja tulevista tapaamisista. Asiat kirjataan myös eri tietojärjestelmiin. Sisu saa nimetyn vastuutyöntekijän ja jatkaa hänen kanssaan asioiden työstöä eteenpäin.
Monialaryhmän tapaaminen koettiin antoisana. Jokainen monialaryhmän työntekijä toi oman osaamisensa ja tietonsa mukanaan tapaamiseen. Yhteisen asiakkaan asiat edistyivät ja päätöksiä saatiin tehtyä. Jokaisella toimijalla on nyt yhdessä jaettua tietoa, yhteinen suunnitelma asiakkaan polusta ja yhtenevä ymmärrys tiedonkulusta. Selkeä roolien jako auttoi työntekijöitä keskittymään juuri siihen työhön, minkä he parhaiten taitavat.
Monialaryhmätyöskentely säästi jokaisen aikaa eikä Sisun tarvinnut juosta useassa eri paikassa. Jatkossa Sisun asioita hoidetaan TYP:ssä eli työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa. Jo tutuksi tulleet työntekijät jatkavat työskentelyä Sisun kanssa ja Sisu saa moniammatillista tukea arjen haasteisiinsa.
Monialaryhmätyöskentely johdatti asiakkaan takaisin arkeen, josta hän nauttii.
Monialaryhmän onnistuneiden tarinoiden taustalla on kiireetön aika, vahva yhteistyö sekä aito kuunteleminen ja läsnäolo. TYP-työssä tunnistettiin asiakkaan tavoitteet ja toiveet sekä pysähdyttiin yhdessä pohtimaan, kuinka tavoitteisiin päästään. Asiakkaan itseluottamuksen vahvistaminen, rinnalla kulkeminen ja toiveikkuuden ylläpitäminen johdattivat asiakkaan takaisin arkeen, josta hän nauttii.
”Matkan aikana itseluottamukseni kasvoi ja löysin keinot toimia neuropsykiatristen haasteideni kanssa. Työn räätälöinnin avulla minulle löytyi töitä kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä. Nautin työstäni logistiikka-alalla. Olen oppinut tunnistamaan omat vahvuuteni ja koen päivittäin onnistumisen kokemuksia uudessa työssäni. Olipa mukavaa, kun asiat selvisivät. Tuntuu, kuin sumu pääni sisältä olisi hävinnyt.”
Vaikka Sisun tarina onkin kuvitteellinen, arjessa Sisun kaltaisia löytyy paljonkin. Rakennamme yhteistyössä parempaa arkea ja tulevaisuutta Siun soten työkykyohjelmassa, Kela sote-keskuksissa -hankkeessa, Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmassa ja TEM:n osatyökykyiset -hankkeessa.
Riitta Timonen ja
Siun soten hankeporukka
Tämä teksti liittyy Kela sote-keskuksissa -blogisarjaan, jossa seurataan, miten työkykyyn liittyviä palvelupolkuja raivataan helppokulkuiseksi.