Siirry sisältöön

Onko yrittäjällä varaa sairastaa? Sairauspäivä­raha takasi toimeentulon, kun parturi-kampaajan olkapää petti

Terveys | 9.7.2019
Yrittäjä Jukka Lautamaja oli olkapääleikkauksen jälkeen kolme kuukautta sairauslomalla. Riittävälle tasolle määritelty YEL-vakuutuksen vuositulo takasi, että Kelan sairauspäivärahalla tuli toimeen sairastamisen aikana. Yrityksen talouteen sairaus teki loven.
Kuuntele artikkeli
Jukka Lautamaja leikkaa asiakkaan hiuksia.
Jukka Lautamaja aikoo jatkaa parturi-kampaajan töitä niin pitkään, kuin fysiikka sallii. "Olkapää ei ole entisellään, mutta se on vain hyväksyttävä.

Syksyn 2017 lopulla Jukka Lautamaja huomasi, että jokin oli vialla. Parturi-kampaajan työssä käsiä on pakko pitää ylhäällä jatkuvasti, mutta oikea käsi ei enää noussut kunnolla ylös. Liike sattui, ja tuntui, että olkapäässä jokin oli mennyt rikki.

Ei mennyt kauaakaan, kun kipu alkoi selvästi haitata työntekoa. Jukka ei aikaillut, vaan hakeutui tutun fysioterapeutin pakeille. Tämä määräsi jumppaohjeita ja sanoi, että olkapäätä olisi lisäksi hyvä näyttää lääkärille. Niinpä Jukka varasi ajan.

Olkapäävaivat olivat Jukalle tuttuja jo ennestään. Seitsemän vuotta aiemmin, syksyllä 2010, hän kaatui maastopyörällä Itävallassa. Vauhtia ei ollut paljon, mutta olkapää osui puunrunkoon ja meni sijoiltaan.

Tuolloin lääkäri totesi, että olkapään vammat olivat poikkeuksellisen laajat. Käsi operoitiin Suomessa, ja Jukka palasi töihin 3,5 kuukauden sairausloman jälkeen.

Olkapääleikkaus osui kampaamon sesonkiaikaan

Kun olkapää alkoi vaivata uudelleen, lääkäri näki magneettikuvista heti, että edessä oli jälleen leikkaus. Kiertäjäkalvo ja jänteitä oli repeytynyt.

Jukka sinnitteli töissä vielä pari kuukautta, vaikka välillä työntekoa piti rajoittaa kivun vuoksi. Hänen työhönsä kuuluvat kaikki kampaamon hommat leikkauksista ja värjäyksistä paperihommiin ja siivoamiseen. Lisäksi hän tekee peruukkeja. Näin ollen työpäivät eivät sisällä pelkkää hiusten leikkaamista, mikä tarkoittaisi staattista käsien nostamista 8–9 tuntia päivässä.

Lopulta työskentely ei helpotuksista huolimatta enää onnistunut.

”Suunnittelin sairauslomaani ja venytin leikkaukseen menemistä niin pitkään kuin mahdollista. Lopulta leikkaus tuli kuitenkin pahimpaan mahdolliseen saumaan, sillä kevään ja kesän juhlasesonki on kampaamolle parasta aikaa”, Jukka sanoo.

Jukka Lautamaja leikkaa asiakkaan hiuksia.
Hiusten leikkaus ei onnistu kipeän olkapään kanssa. Kampaajan työssä kädet ovat usein koholla.

Sairausloma kului kuntoutuessa – viisi jumppahetkeä päivässä

Olkapää leikattiin huhtikuussa Tampereella. Arki muuttui kokonaan, kun työpäivien sijaan tulivat päivittäiset kävelyt ja kuntouttava jumppa.

Jukka kutsuukin sairauslomaa mieluummin kuntoutuslomaksi. Hän jumppasi fysioterapeutin johdolla muutaman kerran viikossa ja lisäksi kotona monta kertaa päivässä. Yhteensä jumppahetkiä mahtui jokaiseen päivään viisi.

Ensin apuna oli keppi, myöhemmin kuminauha ja käsipainot.

Lopputarkastuksessa lääkäri ihmetteli, miten nopeasti Jukka oli kuntoutunut.

”En olisi kuntoutunut niin nopeasti, jos olisin jumpannut vain fysioterapeutin johdolla. Ensin palautettiin liikeratoja, ja ohjatussa jumpassa vastusta lisättiin pikkuhiljaa. Se oli jatkuvaa liikettä kipurajalle asti.”

Lopputarkastuksessa lääkäri ihmetteli, miten nopeasti Jukka oli kuntoutunut. Kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta hän oli valmis palaamaan takaisin töihin.

Yrittäjän sairauspäiväraha riitti elämiseen

Raha-asioista Jukan ei tarvinnut liikaa murehtia, sillä hän oli varautunut sairastumiseen hyvin. Leikkauksen kulut maksoi vakuutusyhtiö, koska Jukalla oli sairauskuluvakuutus.

”Ensin yritin saada vakuutusyhtiön uskomaan, että vaiva johtui aiemmasta tapaturmasta, jolloin hoito olisi mennyt tapaturmavakuutuksen piikkiin. Vakuutusyhtiön mielestä kyse oli kuitenkin uudesta vaivasta.”

Sairauslomalla Jukka sai sairauspäivärahaa Kelasta. Hän tiesi hyvin, että yrittäjänä hänen sairauspäivärahansa suuruus riippuu siitä, mille tasolle hän on määritellyt työtulonsa yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta varten. Siksi hänen YEL-vakuutuksen työtulonsa on aina ollut noin kolme kertaa lain edellyttämää minimitasoa korkeampi.

Jukka Lautamaja leikkaa asiakkaan hiuksia.
Jukka pääsi palaamaan töihin kolme kuukautta olkapääleikkauksensa jälkeen.

Aluksi Kelan päivärahan hakeminen tuntui vieraalta. Kelan toimipisteessä Jukka sai kuitenkin hyvät ohjeet, joiden ansiosta esimerkiksi kaikki tarvittavat liitteet lähtivät hakemuksen mukaan yhdellä kertaa.

”Hakeminen onnistui hyvin eikä prosessi lopulta ollut kovin paha. Mutta hakemuksen käsittely kesti aika pitkään ennen kuin sain rahaa. Jouduin soittamaan hakemuksen perään, ja käsittelyssä olikin tullut jokin tietokatkos. Rahat alkoivat jo loppua.”

Kelan päivärahan turvin Jukka selvisi nipin napin kodin laskuista. Onneksi hän oli myös kerryttänyt hätärahastoa juuri tällaisia tilanteita varten.

”Ja kun on huonossa kunnossa, ylimääräisiä menoja ei ole. Aika meni kotona ja jumpatessa.”

Fysioterapiaan Lautamaja meni lääkärin lähetteellä, jolloin Kela korvasi osan maksusta.

Yrityksen tulos tipahti – osa asiakkaista katosi kilpailijoille

Yrityksen rahatilanteeseen sairausloma vaikutti enemmän. Jukka omistaa yhtiökumppaninsa kanssa Seinäjoella sijaitsevan HairHouse-kampaamon, jossa työskentelee lisäksi kaksi sopimusyrittäjää ja yksi palkattu työntekijä.

Itselleen Jukka ei maksanut palkkaa sairausloman aikana. Tulos putosi kuitenkin lähes neljänneksen, koska yhden ihmisen työpanos puuttui. Samalla kulut pysyivät ennallaan.

”Välillä tuli käytyä katsomassa, onko kampaamossa kaikki hyvin ja pankkiasiat hoidettu. Huolehdin, että muilla riittää töitä. Pystyin kuitenkin sairastamaan rauhassa, eikä korvien väliin mennyt huoli siitä, miten kampaamossa pärjätään.”

Osa Jukan asiakkaista saatiin siirrettyä sairausloman ajaksi kampaamon muille tekijöille, mutta osa asiakkaista katosi kilpailijoille.

Kun Jukka kolmen kuukauden sairausloman jälkeen palasi töihin, loppuvuosi kului yrityksen talouden lovea paikatessa ja haaliessa asiakkaita takaisin.

”Onneksi pystyin silloin jo tekemään töitä. Onhan siinä vaara, kestääkö fysiikka, jos ryhtyy heti tekemään reilusti töitä.”

Jukka Lautamaja leikkaa asiakkaan hiuksia.
”Omasta kunnosta on huolehdittava, sillä keho on tärkein työkalu”, Jukka toteaa.

Liikunta auttaa jaksamaan töissä – ”Työkyvyn ylläpitäminen on jatkuva projekti”

Nyt Jukan olkapää kestää työntekoa, mutta hiusten leikkaamisen ja värjäämisen välissä on pakko pitää mikrotaukoja. Öisin hän herää usein kipuun, ainakin silloin, jos on nukkunut kipeän olkapään päällä.

Työuraa Jukalla on takana 33 vuotta, ja hän aikoo jatkaa töissä niin pitkään kuin kroppa sallii.

”Totta kai on huoli, miten kauan fysiikka kestää, kun ikää tulee lisää. Olkapää ei ole entisellään, mutta se on vain hyväksyttävä. Ja työkyvyn ylläpitäminen on jatkuva projekti, jumppaan olkapäätä edelleen iltaisin.”

Jaksamisessa auttaa säännöllinen liikunta, jota Jukka harrastaa tutun porukan kanssa parhaimmillaan viitenä aamuna viikossa. Herätys on aamulla viideltä, sitten liikutaan crossfitin, spinningin tai kuntosalitreenin parissa ja lopulta syödään aamupala tai käydään saunassa yhdessä ennen töihin menoa.

”Omasta kunnosta on huolehdittava, sillä keho on tärkein työkalu. Kun liikkuu porukassa, ei tule jäätyä kotiin murehtimaan.”

Yrittäjän sairauspäiväraha

  • Jos sairastut, voit saada Kelan maksamaa yrittäjän sairauspäivärahaa siltä ajalta, jonka työkyvyttömyytesi kestää. Sairauspäivärahaa saadaksesi tarvitset lääkärintodistuksen, jossa lääkäri toteaa sinut työkyvyttömäksi.
  • A-lääkärintodistuksella voit saada sairauspäivärahaa yleensä enintään 60 arkipäivää. Sen jälkeen tarvitaan B-lääkärinlausunto tai muu selvitys työkyvyttömyydestä. Kaikkiaan sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Arkipäiviä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin arkipyhiä lukuun ottamatta.
  • Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. YEL-vakuutetulla yrittäjällä omavastuuaika on sairastumispäivä. Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja yhdeksän sitä seuraavaa arkipäivää.
  • Sairauspäivärahan suuruus määräytyy YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen työtulon perusteella. YEL-vakuutus on lakisääteinen kaikille yrittäjille, jotka saavat yritystoiminnasta vuodessa vähintään 7 799,37 euroa (vuonna 2019). Työtulon suuruuden voi määritellä itse, mutta suositus on, että se vastaisi todellisia tuloja. Jos työtulo on matala, myös sairauspäiväraha jää kovin pieneksi eikä se välttämättä riitä elinkustannuksiin sairausloman aikana.
  • Jos YEL-vakuutusta ei ole tai sen vuositulo on alle 11 943 euroa, saat kuitenkin vähimmäismääräistä sairauspäivärahaa 27,86 euroa sairauspäivältä/arkipäivältä.
  • Voit hakea sairauspäivärahaa Kelan asiointipalvelussa. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Liitteet voit myös lähettää verkossa, kun ensin kuvaat tai skannaat ne.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.