Siirry sisältöön

Kun lapsen kielenkehitys viivästyy, perhekurssit auttavat eteenpäin

Terveys | 17.3.2022
Kielenkehityksen viivästyminen voi vaikuttaa lapsen ja perheen arkeen monin eri tavoin. Perhekurssit tarjoavat tukea koko perheelle, jos lapsella on todettu kehityksellinen kielihäiriö. Tänä vuonna Kela järjestää yli 40 kurssia eri ikäisille lapsille ja heidän perheilleen.
Kuuntele artikkeli
""

5 syytä hakea perhekursseille

 1. Perhekursseja järjestään eri ikäisille lapsille ja heidän läheisilleen ympäri vuoden eri puolilla maata. Alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville, alakoululaisille ja yläkoululaisille on tarjolla omia kursseja.
 2. Kursseilla perhe saa olla yhdessä miellyttävässä ympäristössä ilman arkisia velvollisuuksia, ruuanlaittoa ja muita kotitöitä. Kurssin ensimmäinen jakso kestää 5 vuorokautta ja toinen jakso 3 vuorokautta.
 3. Perhe saa kurssilta eväitä kohti sujuvaa arkea. Kursseille on määritelty yleisiä tavoitteita, ja lisäksi perhe voi pohtia omia tavoitteitaan kurssille. 

  Kurssilla perhe saa esimerkiksi
  • neuvontaa, ohjausta ja keinoja jatkaa mahdollisimman täysipainoista elämää kehityksellisestä kielihäiriöstä huolimatta
  • tietoa puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen käytöstä ja valmiuksia soveltaa niitä arkeen
  • tietoja liittyen lapsen päivähoitoon tai koulunkäyntiin tai niiden aloittamiseen
  • keinoja tukea lasta päivähoidossa ja koulussa.
 4. Kursseilla on mahdollisuus jakaa ajatuksia ja kokemuksia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Vertaisilta saa ainutlaatuista ymmärrystä omaan tilanteeseen ja vinkkejä arjen haasteisiin.
 5. Perhekursseille osallistuminen on maksutonta. Lapsen vanhemmilla on oikeus saada kurssille osallistumisen ajalta kuntoutusrahaa. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjen matkojen kustannuksia.

Perhekurssille hakeutumista varten tarvitset lääkärinlausunnon lasta hoitavalta lääkäriltä.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.