Tärpit 1 min

5 vinkkiä, kun tilaat tulkin ulkomaanmatkalle

Suunnitteletko viikonloppumatkaa Barcelonaan, 2 viikon työmatkaa New Yorkiin tai laivaristeilyä Viroon? Tarvitsetko matkan aikana vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelua? Lue nämä vinkit, jotta tilaaminen sujuu vaivattomasti!

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 30.1.2018

5 vinkkiä, kun tilaat tulkin ulkomaanmatkalle

  1. Voit hakea oikeutta tulkkiin esimerkiksi siinä vaiheessa, kun olet varannut matkat. Jos sinulla on oikeus vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluun, voit saada tulkkausta myös ulkomaanmatkalle. Oikeutta pitää kuitenkin hakea erikseen, ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
  2. Tulkin saaminen mukaan matkalle edellyttää, että tarvitset matkan aikana tulkkausta erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Suunnittelet esimerkiksi osallistumista matkaoppaassa mainituille retkille tai paikalliseen kulttuuriin tutustumista kiertoajelulla.
  3. Voit saada tulkkausta enintään 2 viikkoa kestävälle ulkomaanmatkalle. Jos tarvitset tulkkausta pidemmäksi ajaksi, sinulla täytyy olla perusteltu syy kuten se, että matka liittyy opintoihin tai työhön.
  4. Päivämatkalle naapurimaahan et tarvitse erillistä oikeutta. Jos matkustat päiväksi Suomen naapurimaahan ­esimerkiksi laivalla, lentokoneella, bussilla tai junalla sinun ei tarvitse hakea erillistä oikeutta ulkomaanmatkan tulkkaukseen. Erillistä oikeutta ei tarvita myöskään alle vuorokauden pituiselle risteilylle. Voit tilata tulkin samalla kun varaat matkan!
  5. Kun tilaat tulkin matkaa varten, perustietojen lisäksi sinun pitää ilmoittaa myös, kuinka paljon ja milloin tarvitset matkan aikana tulkkausta. Voit ensin arvioida tulkkaustarpeen esimerkiksi tunteina, ja tarkentaa tarvetta ja käyttöä lähempänä matkaa. Tulkkauksen tarpeen tarkentaminen on tärkeää, jotta tulkki osaa valmistautua tulkkaukseen. Näin tilaat tulkin ulkomaanmatkalle.

Lue lisää