Tärpit 1 min

Opiskelija, muista hakea asumistuen vuositarkistusta!

Yleinen asumistuki myönnetään toistaiseksi, mutta tuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Saat Kelalta kirjeen noin kuukautta ennen vuositarkistusajankohtaa. Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, tuki voidaan tarkistaa jo aikaisemmin. Tällöin on kyseessä välitarkistus.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.8.2018

Saitko Kelasta kirjeen asumistuen tarkistamisesta? Toimi näin:

 1. Yleisen asumistuen vuositarkistus tehdään, kun asumistuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistamisesta on kulunut vuosi. Saat Kelasta kirjeen noin kuukautta ennen tarkistusajankohtaa. Kirjeessä sinua kehotetaan hakemaan tarkistusta asiointipalvelussa tai lomakkeella AT1.
 2. Tarkistushakemus pitää toimittaa Kelaan mahdollisimman pian. Esimerkiksi jos asumistuessasi on vuositarkistus 1.9., tarkistushakemuksen tulee olla Kelassa viimeistään 15.8.
 3. Jos et palauta hakemusta riittävän ajoissa, asumistuki lakkautetaan. Saat lakkautuksesta päätöksen kotiin. Voit tällöin vielä hakea asumistuen vuositarkistusta, mutta toimi ripeästi. Asumistuki voidaan myöntää vain hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.
 4. Jos olosuhteesi muuttuvat, tukeen voidaan jo ennen vuositarkistusta tehdä välitarkistus. Sinun pitää itse huolehtia tarkistushakemuksen palauttamisesta ja ilmoittaa olosuhteiden muutoksesta Kelaan viivytyksettä.
  • Yleinen asumistuki tarkistetaan, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa tai jos ruokakunnan asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa. Muutoksia verrataan edellisessä päätöksessä huomioituihin tuloihin ja asumismenoihin.
  • Jos tulojen muutos on jo otettu huomioon aiemmassa päätöksessä, tukea ei välttämättä tarvitse tarkistaa. Jos kuitenkin epäilet, että tulojen muutos voi vaikuttaa tukeen, kannattaa aina olla Kelaan yhteydessä.
  • Yleinen asumistuki tarkistetaan myös esimerkiksi silloin, jos vaihdat asuntoa tai jos ruokakunnan jäsenmäärä tai kokoonpano muuttuu. Myös alivuokralaisen tulo tai lähtö ovat tarkistusperusteita.
  • Ennen tarkistushakemuksen tekemistä voit tarvittaessa varmistaa välitarkistuksen tarpeellisuuden soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 201.