Tärpit 1 min

Opiskelija, muista hakea asumistuen vuosi­tarkistusta!

Yleinen asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi, mutta tuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Saat Kelasta kirjeen noin kuukautta ennen vuositarkistusajankohtaa. Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, tuki voidaan tarkistaa jo aikaisemmin. Tätä kutsutaan välitarkistukseksi.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.8.2018
""

Saitko Kelasta kirjeen asumistuen tarkistamisesta? Toimi näin:

 1. Asumistuen vuositarkistus tehdään, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi. Saat Kelasta kirjeen noin kuukautta ennen tarkistusajankohtaa. Kirjeessä sinua kehotetaan hakemaan tarkistusta verkossa tai lomakkeella AT1. Tarkistushakemukseen pitää liittää selvitykset muuttuneista tiedoista, esimerkiksi todistus muuttuneen vuokran määrästä. Voit tarkistaa tarvittavat liitteet kela.fistä.
 2. Hae vuositarkistusta mahdollisimman pian. Esimerkiksi jos asumistuessasi on vuositarkistus 1.8., hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 15.7. Voit tarkistaa määräajan hakemuksen toimittamiselle Kelan lähettämästä kirjeestä.
 3. Jos et hae vuositarkistusta riittävän ajoissa, asumistuki lakkautetaan. Saat lakkautuksesta päätöksen kotiisi. Voit tällöin vielä hakea vuositarkistusta, mutta toimi ripeästi. Asumistuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.
 4. Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, tukeen voidaan jo ennen vuositarkistusta tehdä välitarkistus. Sinun pitää itse hakea tarkistusta ja ilmoittaa olosuhteiden muutoksesta Kelaan pikaisesti.
  • Asumistuki tarkistetaan, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa tai jos ruokakunnan asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa. Muutoksia verrataan edellisen päätöksen tuloihin ja asumismenoihin.
  • Jos tulojen muutos on jo otettu huomioon nykyisessä päätöksessä, tukea ei välttämättä tarvitse tarkistaa.
  • Asumistuki tarkistetaan myös esimerkiksi silloin, jos vaihdat asuntoa tai jos ruokakunnan jäsenmäärä tai kokoonpano muuttuu. Myös alivuokralaisen tulo tai lähtö ovat tarkistuksen syitä.
  • Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210 ennen tarkistushakemuksen tekemistä.