Tärpit 1 min

Näin palkallinen työssä­oppiminen vaikuttaa opiskelijan tukiin

Suoritatko ammatilliseen koulutukseen kuuluvaa työssäoppimista oppisopimuskoulutuksena? Saatko sen ajalta palkkaa? Muista, ettet voi saada oppisopimuskoulutuksen ajalta opintotukea tai koulumatkatukea.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 27.12.2018
Pyörätuolissa istuva opiskelijatyttö kaverinsa kanssa tekemässä läksyjä.

Viisi vinkkiä, kun oppisopimuskoulutus on alkamassa

  1. Jos et ole varma, onko työssäoppimisesi oppisopimuskoulutusta, tarkista asia esimerkiksi oppilaitoksesi vastuuopettajalta. Palkallinen työssäoppiminen on yleensä oppisopimuskoulutusta.
  2. Jos saat opintotukea, ilmoita palkallisen työssäoppimisen ajankohta Kelaan. Voit tehdä ilmoituksen verkossa, postittamalla lomakkeen OT15 (kohta Omat tulot) tai soittamalla numeroon 020 692 209. Kun teet ilmoituksen verkossa, valitse Opintotuen muutosilmoitus > Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea > Omat tulot.
  3. Jos saat koulumatkatukea, ilmoita palkallisen työssäoppimisen ajankohta Kelaan lomakkeella KM1 tai soittamalla numeroon 020 692 209.
  4. Tee ilmoitukset mahdollisimman nopeasti, niin opintotuki ja koulumatkatuki maksetaan oikealta ajalta ja oikean suuruisina. Näin vältyt liikamaksuilta ja takaisinperinnöiltä.
  5. Voit saada oppisopimuskoulutuksen aikana yleistä asumistukea. Jos asumistukeen vaikuttavat tulot suurenevat vähintään 400 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna, asumistuki pitää tarkistaa. Ilmoita muutoksista verkossa.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Opiskelijan asuminen ja asumislisä • työtön alivuokralle opiskelija asuntoon
Toisen asteen opiskelijan opintotuki • Opintolainan haku
Korkeakouluopiskelijan opintotuki • Rahasto-osuuksien tulot
Kysy Kelasta