Tärpit 1 min

Näin hankit äitiyspakkauksen

Äitiyspakkauksen uusin versio tulee jakoon keväällä 2018. Hae äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 14.4.2017

Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että kaikki edellisen vuoden äitiyspakkaukset jaetaan ensin loppuun ennen kuin siirrymme seuraavan vuoden pakkaukseen.

Kurkistimme tilastoihin. Näyttää siltä, että vauvoja on syntynyt viime vuonna aikaisempaa vähemmän.

Tässä pari faktaa

  • Vuonna 2017 äitiysavustuksia haettiin 51 500. Se on 8 500 vähemmän kuin vuonna 2010.
  • Äitiyspakkauksen suosio pitää pintansa! Kaikista äitiysavustuksista kaksi kolmasosaa jaetaan edelleen pakkauksina. Tämä suhde ei ole muuttunut vuosiin, vaikka lapsia syntyykin vähemmän.
  • Äitiyspakkaus postitetaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun Kela on ratkaissut asiakkaan hakemuksen.
  • Äitiysavustuksen määrä ja samalla äitiyspakkauksen arvo suureni 170 euroon. Korotus koskee niitä, joiden laskettu aika on 1.6. tai sen jälkeen.

Näin saat äitiyspakkauksen

  1. Ok, olet siis tehnyt päätöksen, että valitset pakkauksen etkä verotonta rahasummaa. Hienoa!
  2. Kävitkö jo neuvolassa? Hakemuksen liitteeksi tarvitaan raskaustodistus, josta selviää, että raskaus on kestänyt 154 päivää ja että olet käynyt terveystarkastuksessa ennen 5. raskauskuukautta.
  3. Kun olet saanut raskaustodistuksen, voit hakea äitiysavustusta. Ota valokuva raskaustodistuksesta ja liitä se verkkohakemukseen. Hae avustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.
  4. Hakemuksesi käsittely kestää noin 2 viikkoa. Kun olet saanut äitiysavustuksesta päätöksen, pakkaus postitetaan sinulle 2–3 viikon kuluessa lähimpään Matkahuollon toimipisteeseen. Jos olet antanut suostumuksen tietojesi luovutukseen ja matkapuhelinnumerosi, saat saapumisilmoituksen tekstiviestillä. Tarkastathan siis, että matkapuhelinnumerosi on oikein hakemuksessa.
  5. Jos et ole antanut puhelinnumeroasi ja suostumustasi, saat saapumisilmoituksen postitse.

Lue lisää äitiyspakkauksesta

Vuoden 2017 äitiyspakkausHae äitiysavustusta