Gå till innehåll

Så här skaffar du en moderskapsförpackning

HEM & FAMILJ | 3.5.2017
Den nyaste versionen av moderskapsförpackningen kommer att börja delas ut våren 2020. Sök moderskapsunderstöd senast 2 månader före beräknad nedkomst.
Lyssna på artikeln
Vauva tummansininen haalari päällään.

Tidpunkten när moderskapsförpackningen byts kan variera något. Det beror på att den nya versionen börjar delas ut först då alla förpackningar av den föregående versionen är utdelade.

Ansök om moderskapsunderstöd i god tid så att du hinner få förpackningen före babyn föds. Ibland kan det bli förseningar i leveransen, särskilt om det är semestertider eller rusning.

Vi tog en titt på statistiken. Det ser ut som att mängden födda barn förra året var mindre än tidigare. På grund av det kommer förpackningen att bytas ut senare i år än till exempel i fjol.

Några fakta

 • År 2019 kom det ungefär 45 515 ansökningar om moderskapsunderstöd. Det är 4 727 mindre än under året 2017. År 2019 föddes cirka 4 650 färre barn än 2017.
 • Moderskapsförpackningen är fortfarande populär! Av alla moderskapsunderstöd delas 70 % fortfarande ut som förpackningar. Detta har inte ändrats även om mängden födda barn har minskat. Cirka 90 % av alla förstföderskor väljer moderskapsförpackningen.
 • Moderskapsförpackningen postas så fort som möjligt efter att FPA har handlagt kundens ansökan. Du ska ansöka om moderskapsunderstöd senast 2 månader före den beräknade tiden.
 • Moderskapsunderstödet och samtidigt även förpackningens värde är 170 euro.

Så här skaffar du en moderskapsförpackning:

 1. Ok, du har bestämt dig för att ta förpackningen istället för den skattefria penningsumman. Fint!
 2. Har du redan besökt barnrådgivningen? Som bilaga till din ansökan behövs ett graviditetsintyg, som anger att graviditeten har varat längre än 154 dagar och att du genomgått en hälsokontroll före den 5:e graviditetsmånaden.
 3. Ansök om moderskapsunderstöd senast 2 månader före den beräknade tiden. När du har fått graviditetsintyget kan du ansöka om moderskapsunderstöd. Ta en bild på graviditetsintyget och skicka in den via e-tjänsten.
 4. Det tar cirka 2 veckor att handlägga din ansökan. När du har fått beslut om moderskapsunderstöd skickas förpackningen inom 2–3 veckor till Matkahuoltos servicepunkt nära dig. Om du har gett samtycke till att dina uppgifter och ditt telefonnummer kan överlämnas får du ankomstavin som ett textmeddelande. Kom alltså ihåg att kolla att du har fyllt i rätt telefonnummer i din ansökan.
 5. Om du inte har gett ditt telefonnummer eller samtycke, får du ankomstavin per post.
 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.