Siirry sisältöön

Näin hankit äitiyspakkauksen

Koti & Perhe | 14.4.2017
Äitiyspakkauksen uusin versio tulee jakoon keväällä 2021. Hae äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.
Kuuntele artikkeli
Vauva tummansininen haalari päällään.

Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että kaikki edellisen vuoden äitiyspakkaukset jaetaan ensin loppuun ennen kuin siirrymme seuraavan vuoden pakkaukseen. Hae äitiysavustus ajoissa, jotta pakkaus ehtii perille ennen vauvan syntymää. Joskus loma- ja ruuhka-aikoina sekä pakkauksen vaihtuessa äitiyspakkauksen toimituksissa voi olla hieman viivettä.

Kurkistimme tilastoihin. Näyttää siltä, että vauvoja on syntynyt viime vuonna aikaisempaa vähemmän. Tämä on syy siihen, että pakkauksen vaihtuminen kestää tänäkin vuonna pidempään kuin esimerkiksi viime vuonna.

Tässä pari faktaa

 • Vuonna 2020 äitiysavustuksia haettiin 50 485. Se on 4 970 enemmän kuin vuonna 2019. Lapsia syntyi vuonna 2020 noin 840 enemmän kuin vuonna 2019.
 • Äitiyspakkauksen suosio pitää pintansa! Kaikista äitiysavustuksista noin 70 % jaetaan edelleen pakkauksina. Tämä suhde ei ole muuttunut vuosiin, vaikka lapsia syntyykin vähemmän. Noin 90 % ensisynnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen.
 • Äitiyspakkaus postitetaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun Kela on ratkaissut asiakkaan hakemuksen. Äitiysavustusta tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.
 • Äitiysavustuksen määrä ja samalla äitiyspakkauksen arvo on 170 euroa.

Näin saat äitiyspakkauksen

 1. Ok, olet siis tehnyt päätöksen, että valitset pakkauksen etkä verotonta rahasummaa. Hienoa!
 2. Kävitkö jo neuvolassa? Hakemuksen liitteeksi tarvitaan raskaustodistus, josta selviää, että raskaus on kestänyt 154 päivää ja että olet käynyt terveystarkastuksessa ennen 5. raskauskuukautta.
 3. Hae avustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Kun olet saanut raskaustodistuksen, voit hakea äitiysavustusta. Ota valokuva raskaustodistuksesta ja liitä se verkkohakemukseen.
 4. Hakemuksesi käsittely kestää noin 2 viikkoa. Kun olet saanut äitiysavustuksesta päätöksen, pakkaus postitetaan sinulle 2–3 viikon kuluessa lähimpään Matkahuollon toimipisteeseen. Jos olet antanut suostumuksen tietojesi luovutukseen ja matkapuhelinnumerosi, saat saapumisilmoituksen tekstiviestillä. Tarkastathan siis, että matkapuhelinnumerosi on oikein hakemuksessa.
 5. Jos et ole antanut puhelinnumeroasi ja suostumustasi, saat saapumisilmoituksen postitse.

Tärppi on päivitetty 3.3.2020

Lue lisää äitiyspakkauksesta

Vuoden 2017 äitiyspakkausHae äitiysavustusta

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.