Tärpit 1 min

Ansiosidonnaista vai peruspäivärahaa? Työtön voi hakea tukea kassasta tai Kelasta

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa. Sen jälkeen voit hakea työttömyystukea Kelasta tai työttömyyskassasta.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 11.12.2018

4 faktaa työttömyystuista

  1. Jos olet työttömyyskassan jäsen esimerkiksi ammattiliittosi kautta, haet ansiopäivärahaa eli ansiosidonnaista kassasta. Ansiosidonnainen tarkoittaa sitä, että työttömyystukeen vaikuttaa muun muassa palkka, jota olet saanut ennen työttömyyttä.
  2. Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa. Jotta voit saada peruspäivärahaa, sinun tulee täyttää työssäoloehto. Kela voi maksaa peruspäivärahaa enintään 400 tai 300 päivän ajan. Päivien määrään vaikuttaa se, kuinka kauan olet työskennellyt.
  3. Oletko vastavalmistunut ja tulossa työmarkkinoille ensimmäistä kertaa? Tai oletko jo ollut työttömänä ja saanut enimmäismäärän ansiosidonnaista päivärahaa? Siinä tapauksessa voit hakea Kelasta työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on tarveharkintainen. Se tarkoittaa, että muut tulot, esimerkiksi vanhempien tulot tai pääomatulot, vaikuttavat tuen määrään.
  4. Kaikkien työttömyystukien määrään vaikuttaa myös se, täytätkö aktiivisuuden edellytyksen 65 päivän tarkastelujaksolla. Aktiivisuutta voit osoittaa palkkatyöllä, yritystoiminnalla tai siten, että osallistut TE-palveluiden työllistymistä edistävään toimintaan. Jos aktiivisuus ei täyty, tuki pienenee 4,65 % seuraavan tarkastelujakson ajaksi.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Työttömyysturvan hakeminen • Työttömyysturvan karenssi toisen tutkinnon keskeyttämisestä?
Työttömyysturvan hakeminen • Re: Työmarkkinatuki ja osingot
Asumistuki työttömyysaikana • Re: Takuuvuokra
Kysy Kelasta