Tärpit 1 min

Ansio­sidonnaista vai perus­päivärahaa? Työtön voi hakea tukea kassasta tai Kelasta

Jos jäät työttömäksi, sinut lomautetaan tai olet yrittäjä vailla töitä, ilmoittaudu heti TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Sen jälkeen voit hakea työttömyystukea Kelasta tai työttömyyskassasta.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 11.12.2018
Kuvituskuva. Nainen kannettavalla tietokoneella.

3 faktaa työttömyystuista

  1. Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Etuutta voidaan maksaa vain, jos olet ilmoittautunut TE-palveluihin. TE-palvelut antaa Kelalle ja työttömyyskassalle lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen.
  2. Jos olet työttömyyskassan jäsen esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa eli ansiosidonnaista kassasta. Ansiosidonnainen tarkoittaa sitä, että työttömyysetuuden määrään vaikuttaa muun muassa palkka, jota olet saanut ennen työttömyyttä. Noudata oman kassasi ohjeita, kun haet työttömyysetuutta.
  3. Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen, hae työttömyysetuutta Kelasta. Kela maksaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, joka on 33,66 euroa päivässä. Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa verkossa. Verkossa näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai jos hakemusta pitää muuten täydentää.

Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia muutoksia. Voit lukea muutoksista tarkemmin kela.fistä.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Työttömyysturva ja työllistymistä edistävät palvelut • Re: Liikkuvuusavustus
Muutokset työttömyysaikana • Re: Työmarkkinatuki sairausloman jälkeen
Työttömyysturva ja tulot • Re: Työkokeilu
Kysy Kelasta