Efter ett mellanår inledde Enni Katara studier som hon sett fram emot: samhällsvetenskap kändes som hennes bransch – och det gör det fortfarande.
“Redan från början ville jag studera något samhälleligt område. Tammerfors universitets examensprogram kändes som det mest mångsidiga, det har hela sju studieinriktningar.”
Dessutom fick man tio extra poäng i den gemensamma ansökan när man valde Tammerfors universitet som första alternativ.
”Man hoppades uppenbarligen på att få människor som verkligen är intresserade av studierna.”
Nu är det första studieåret förbi och sommarjobbet har börjat i maj. Det tar slut redan i början av augusti, eftersom Enni har lovat att vara tutor för nya gulnäbbar, det vill säga förstaårsstuderande. Handledningen börjar redan före den egentliga terminen.

Förändringen i stödet för boende påverkar den studerandes vardag
Enni bor i en privat hyrd etta i Tammerfors, ett par kilometer från universitetet. Hyran är 650 euro i månaden och inkluderar internetanvändning, men vatten och el måste betalas separat.
“Jag vet att hyran är högre än till exempel i Tammerfors studentbostadsstiftelses, Toas, studiebostäder. Att dela lägenhet med andra passar emellertid inte mig, jag behöver lugn och ro. Lyckligtvis står det i hyresavtalet att hyran förblir densamma även i fortsättningen och att den inte stiger.”
Enni följer noga sina inkomster och utgifter – men ändå inte med samma noggrannhet som vissa, som kalkylerar sin ekonomi med hjälp av en Excel-tabell. Enni är emellertid medveten om hur förändringen i stödet för boende för studerande påverkar vardagsutgifterna.
“Förändringen har en tydlig effekt: om jag tidigare har fått 312 euro i allmänt bostadsbidrag, får jag i fortsättningen 248 euro i månaden i bostadstillägg till studiestödet. Det är det högsta beloppet i Tammerfors. Jag får cirka 280 euro i studiepenning.”
En annan effekt är att man tidigare har fått allmänt bostadsbidrag även för de månader då man inte studerar. Nu får man bostadstillägg endast för de månader då man studerar.
”Bostadstillägget och studiepenningen går till hyran, så jag måste fundera på om jag ska börja lyfta studielån nästa höst.”
Högskolestuderande kan lyfta studielån för höstterminen redan i augusti, vilket kan vara till hjälp för boendeutgifterna i augusti. Man behöver inte lyfta hela studielånet på en gång, och det är också bra för studerande att bedöma hur mycket man lyfter.
Om en studerande avlägger sin första högskoleexamen inom utsatt tid kan hen få studielånskompensation, dvs. FPA betalar en del av studielånet. Enni kritiserar att studerande inte alltid märker att även studielånet måste betalas tillbaka.
“Räntorna är emellertid höga. Inget är gratis. Det är också problematiskt att man inte får arbeta för att få lånekompensation i framtiden, så att det inte ska gå åt för mycket tid till studierna.”
Stöden för boende för studerande ändras i början av augusti.
I fortsättningen kan bostadstillägg endast fås för studiemånader.
Ansök om bostadstillägg om du har rätt till studiestöd.
En studerande med god tur får sommarjobb, de räcker inte till för alla
Förändringen i stödet för boende för studerande i augusti innebär också att man i fortsättningen får studiepenning och därmed även bostadstillägg endast för studiemånader. Hyran ska emellertid betalas även på sommaren, därför är det nödvändigt att ha ett sommarjobb. Ett alternativ är att studera även under sommaren och få sommarstudiestöd, men detta förbrukar studiestödsmånader och sänker inkomstgränsen.
“Jag hade så pass tur att jag fick sommarjobb. Det är väldigt svårt att få sommarjobb, jag anser att den här förändringen i stödet för boende är något absurd. Regeringens uppmaning att “skaffa ett jobb” är helt onödig då det helt enkelt inte finns några arbetsplatser. Besluten har varit väldigt förhastade.”
Enni arbetar på en tennisklubb för fjärde sommaren i rad. Som sommarvaktmästare omfattar hennes uppgifter utomhusarbete, kundbetjäning och arbete på kafé.
“Jag får studiestöd för nio månader och arbetar tre månader. Även under studietiden har jag arbetat sporadiskt, men jag har hållit mig inom studiestödets årsinkomstgräns. Jag räknar ut allt i förväg.”

Det är enkelt att söka stöd, men omständigheterna är komplicerade
Förra hösten var Enni tvungen att kontakta FPA på grund av semesterersättning. En vän hade fått en begäran om utredning och hade varit tvungen att försäkra med ett officiellt intyg från arbetsplatsen att hen inte längre arbetar.
“Begäran om utredning orsakar onödig stress, så jag frågade om saken genast när jag fick semesterpenningen. En engångsersättning påverkar tydligen inte studiestödet.”
FPA påminner om att semesterpenningen emellertid beaktas som årsinkomst.
Även i övrigt orsakar förmånerna och hur man får dem huvudbry, eftersom de inte alltid är helt tydliga. Fördelen med förändringen är att principerna för studiestöd och bostadstillägg är desamma och att studerande därför bara har en inkomstgräns för studiestöd. Även i fortsättningen måste man själv ansöka om studiepenning och bostadstillägg, förändringen sker inte automatiskt. Enni tycker inte att det är komplicerat att göra en ansökan.
“Det spelar ingen roll om det är en eller två blanketter. Själv lämnar jag in ansökan först i slutet av sommaren, även om den kan göras redan i juni. Då har jag bättre överblick över situationen.”
FPA önskar emellertid att studerandena ska lämna in ansökningar redan under sommaren. Först kan man ansöka om studiestöd och lägga till en ansökan om bostadstillägg när man vet var och hur man bor.
Samhällsvetare diskuterar öppet om ekonomin
Enni får ett visst ekonomiskt stöd från sina närstående, något som hon anser vara betydelsefullt. Särskilt sommarjobbet skapar en liten buffert och rörelsefrihet för ekonomin under studierna.
“Många studerande och närstående är oroliga och följer med vad som händer runt omkring dem. Omständigheterna är komplexa och vi diskuterar dem tillsammans. Vi har ofta pratat om utkomsten. Jag tror att vi är mer öppna än vanligt – att prata om pengar är inget tabu.”
Samhällsvetare är inte rädda för svåra saker, något de sannolikt stöter på även efter examen. Ämnesföreningen för samhällsvetenskap, Interaktio, är också aktiv. Förra hösten började 120 gulnäbbar, så det finns gott om folk för olika aktiviteter. Enni har också gjort små jobb för Interaktio, hon ansvarar bland annat för föreningens overallmärken.
“Jag har fått många vänner, trots att jag inte kände någon i början. Vi har en egen WhatsApp-grupp där vi håller kontakt och till exempel ber om lunchsällskap. Även när vi inte har några föreläsningar går vi ofta till universitetet för att äta förmånlig och mångsidig mat.”

Mot framtiden genom konst
Enni har som mål att bli färdig på 5–6 år, vilket skulle krävas för att få lånekompensation. Hon har redan funderat på framtiden, även om den ännu inte är aktuell. Föreningssektorn skulle intressera henne mest. Staten är den största arbetsgivaren, därefter kommunerna och välfärdsområdena.
Framtiden får ännu vänta. Studierna tar det mesta av tiden, men på fritiden fördjupar sig Enni i konst: keramik, pyssel och fotografering. Hon går också på gymmet och spelar amatörfotboll.
“Men konsten är nummer ett. Den får mig att tänka på att andra saker än studierna.”
Stöden för boende för studerande ändras 1.8.2025
- Allmänt bostadsbidrag betalas inte längre till studerande efter 31.7.2025.
- Om du har rätt till studiestöd och bor på hyra eller i en bostadsrättsbostad kan du få bostadstillägg.
- Bostadstillägget är personligt, dvs. partnerns eller rumskompisens inkomster har ingen inverkan.
- Bostadstilläggets belopp beror på vilken ort du bor på.
- Bostadstillägget har samma regler som det övriga studiestödet: årsinkomstgränser, framsteg och studiestödsmånader.
- Bostadstillägg betalas inte för de månader då du inte studerar.
- Observera att du måste ansöka om bostadstillägg, det betalas inte automatiskt utöver studiestödet.
- Om du inte har rätt till studiestöd (t.ex. du har använt alla studiestödsmånader) eller om du bor tillsammans med ett barn eller en partners barn, kan du få allmänt bostadsbidrag.